A Lyoko Kód

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Lyoko Kód
(Code Lyoko)
Műfaj akció, kaland, sci-fi, vígjáték, fantasy, dráma

Alkotó Tania Palumbo
Thomas Romain
Író Sophie Decroisette
Rendező Jérôme Mouscadet
Főcímzeneszerző Franck Keller
Ygal Amar
Zeneszerző Serge Tavitian

Ország  Franciaország
Nyelv francia
Évadok 5
Epizódok 97 (123 tervezett)
Gyártás
Producer Nicolas Atlan
Részenkénti játékidő 26-30 perc
Sugárzás
Eredeti adó Franciaország France 3, Canal J
Eredeti sugárzás 2003. szeptember 3.2007. november 10.
Magyar adó Megamax
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
Kronológia
Kapcsolódó műsor A Lyoko Kód – Evolúció
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Lyoko Kód (eredeti címén Code Lyoko) francia televíziós 2D-s számítógépes animációs sorozat, amelyet az Antéfilms Productions készített. A forgatókönyvet Sophie Decroisette írta, Jérôme Mouscadet rendezte, a zenéjét Serge Tavitian szerezte, a producer Nicolas Atlan. Franciaországban 2003. szeptember 3. és 2007. november 10. között a France 3 vetítette, és a Canal J sugározta. Magyarországon a Megamax adta le.

Ismertető[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A helyszín a Föld, és a Lyoko nevű virtuális világ. A Kadic Junior iskola ahol öt különleges tanuló van. A suli közelében van egy elhagyott gyár, amely a belépő a virtuális világba. Harc, az elszántság és a küzdelem. Harc egy másik dimenzióban Xana, a digitális mesterséges intelligencia ellen, aki el akarja pusztítani a világot.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Aelita Stones (Schaeffer / Maya) (Berkes Boglárka) – Rózsaszín hajú lány, általában rózsaszínű pólót visel. Első találkozásuk során Mayának nevezik. Sokáig azt hitték hogy mesterséges intelligencia mint XANA, majd később kiderül hogy ő is a Földön élt igazi ember ként. Azt mondják, hogy ő Odd unokahúga, de csak azért, hogy legyen személyazonossága, és felvegyék a Kadic gimnáziumba. Képessége: kreativitás; fegyvere: energiamező. Nincs járműve, de az utolsó évadban Jeremy angyalszárnyakat programoz neki. Az első évadokban manó fülei, rózsaszín ruhája van Lyokon is. és szerelmes Jeremybe.
 • Jeremy Belpois (Stukovszky Tamás) – Szőke hajú fiú, kék pólót, és vaj színű nadrágot visel. Ő találta meg a gyárat, a szuperszámítógéppel. Ő fedezte fel Lyokot és Aelitát is, akit először mesterséges inteligenciának, majd Mayának hív. A Kadic Akadémia kiváló tanulója. Ő programozza a járműveket, teleportája Lyokora a többieket, és figyelmezteti őket hogy szörnyek vannak a közelben. Ő csak egyszer volt Lyokon, és akkor sem láttuk, hogy néz ki. Szerelmes Aelitába és totálisan féltékeny Odddra.
 • Odd Della Robbia (Berkes Bence) – Szőke hajú fiú, elől lila csíkkal, lila pólót, és nadrágot visel. A Kadic Akadémia bukdácsoló tanulója. Odd mindig szerelmes lesz valakibe, de sosem állapodik meg, csak egy régi barátjánál, Sam-nél. Elméletben Aellita rokona. Képessége: pajzs, jövőbelátás (csak első évad), teleportálás (csak az "Oddból is megárt a sok" részben); fegyvere: lézerlövedék; járműje: légdeszka. Lyokon lila macskának néz ki.
 • Yumi Ishiyama (Győrfi Laura) – Fekete hajú, japán lány, sötét színekben (főleg fekete) öltözködik, és magas szárú (fekete) cipőt visel. Karatéra jár, amiben nagyon jó is. A Kadic Akadémián tanul szintén, de egy évvel idősebb. Szerelmes Ulrichba, de féli bevallani (talán magának is), mint a fiú, bár mind a ketten erősen tagadják. Képessége: telekinézis; fegyvere: 1 pár legyező; járműje: légszárny. Először japán gésa ruhában van Lyokon, de később bordó dressben.
 • Ulrich Stern (Ungvári Gergő) – Barna hajú fiú, zöld szerű felsőt, és sötét zöld nadrágot visel. A Kadic Akadémia nem valami jó tanulója. Ő az egyik legnépszerűbb diák, mindenki ismeri. Ő is karatézni jár. Szerelmes Yumiba, de fél megmondani. Képessége: háromszögelés, háromszorozódás, szuper sprint; fegyvere: 1 kard, majd később 2; járműje: légmotor
 • William Dunbar (Joó Gábor) – Fekete hajú fiú, fekete-vörös pulóver és farmer visel. William a második évadban jött, mivel kirúgták egy másik iskolából és ide került. Szerelmes Yumiba. Lyokon csak egyszer volt, mint önmaga. Mikor még önmaga volt akkor fehér, fekete viselete volt. Fegyvere: nagy kard, de saját képességét akkor még nem ismerte. Nagyképűsége miatt bajba került és elkapta a medúza és teljesen átmosta az agyát, XANA irányítása alá került. A mag elpusztítása után új viselete lett Lyokon, teljesen fekete és nagy XANA jelel. Ilyenkor használja képességét a szuper füstöt.
 • X.A.N.A. – Nem valódi szereplő, de igaz az egész filmben ott van. Ellene küzd a Lyoko csapat.

Mellékszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Waldo Schaeffer / Franz Hopper – Aelita apja, Lyoko és X.A.N.A megalkotója, aki elveszett a saját virtuális világában (örökre).
 • Elizabeth "Sissi" Delmas – a Kadic tanulója, nem kifejezetten okos, de ravasz. Imádja sajátmagát, és szerelmes Ulrichba, így pedig féltékeny Yumira. Sokszor majdnem leleplezte őket. Az elején ő is Lyoko harcos lett volna,hogy lenyűgözze Ulrichot, de Yumi jött helyette, mert ő nem volt elég megbízható.
 • Jim Morales (Bella Levente) – a kotnyeles tesitanár, aki mindig összeesküvés elméleteket talál ki a Lyoko csapatáról.
 • Jean-Pierre Delmas – az iskola igazgatója, Sissi apja
 • Nicholas Poilakoff and Hervé Pichon – Sissi "talpnyalói". Hervé nagyon okos ám arrogáns pattanásos képű fiú, aki utálja Jeremy-t és Ulrichot, és valószínűleg az egész Lyoko-s csapatot is. Szerelmes Sissi-be. Nicholas nagyon buta, de jó szövegíró. Sokszor néz ki úgy, hogy Aelita tetszik neki, de ez nem egyértelmű.
 • Kiwi – Odd kutyája, akit titokban hozott a szigorú szabályok ellenére az iskolába. Szinte minden tanuló tud róla, még Jim is (bár ő inkább le szeretné buktatni őket). Odd sokszor majdnem lebukott a kutyával (legfőképpen Sissi vagy Jim miatt), de a szuper-komputer "visszatérés a múltba" gombja mindig megmentette.

Helyszínek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gyár[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Legfontosabb helyszín a sorozatban. Régen itt alkotta meg Franz Hopper Lyokot és Xana-t a Karthágó projekt ellen. A gyár több részre tagolódik: maga a gyár (0), a labor (-1), a scanner terem (-2) és a szuperszámítógép terem (-3). Zárójelben az van jelölve hogy hányadik emeleten található.

Labor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ebben a teremben található egy holotérkép és egy interfész, amivel Jeremie segíteni tud a többieknek.

Scanner terem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ebben a teremben található a három scannerek ami segítségével Lyokora kerülnek a többiek. 

Szuperszámítógép terem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ebben a teremben található a szuperszámítógép. Ebben a teremben ritkán járnak hőseink. 

Kadic Akadémia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kadic Akadémia (néha Gimnázium vagy Kadic Junior) főszereplőnk iskolája. Az akadémia több jelentős részből áll: kollégium, tornaterem, és a tantermek.

Kollégium[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Odd, Aelita, Ulrich, Jeremie bentlakásosak, és itt „laknak”. A kollégium tagolt, fiúk és lányok különböző emeleten. Az emeleteken közös fürdőszoba található. A kollégiumban Odd és Ulrich osztoznak egy szobán, de Jeremie, Aelita, Sissi külön szobákban laknak. Lámpaoltás után az emeletről felmenni illetve az emeletről lemenni a diákoknak tilos. Tanítás közben nem tartózkodhatnak a kollégium területén a diákok. 

Jeremie szobája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jeremie szobája a második emeleten található közel Odd és Ulrich szobájától. Jeremie szobájában egy ágy felette egy poszter Einsteinről, egy szekrény, pár polc található még itt egy gép, amiről távolról csatlakozik Lyokohoz. 

Odd és Ulrich szobája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szobájuk igen egyszerű, két ágy, szekrények található benne, íróasztallal. Odd saját szekrénye alsó fiókjában Kiwit (Odd kutyája) rejti.

Aelita szobája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Aelita szobája egy szinttel lejjebb található. A szobájában egy ágy, egy íróasztal található rajta a saját gépjével. Aelita szobáját alig látjuk a sorozatban, mert általában Jeremie szobájában lóg.

Ebédlő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kadic diákjai itt étkeznek (reggeli, ebéd, vacsora). Az ebédlő sokszor kerül a történet középpontjába (Klausztrofóbia, A zombik támadása, Plagued). A ebédlő vezetője Rosa.

Tornaterem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tornaterem kevesebb hangsúlyt kap. A tornateremet alkalmakként átalakítják bálra (Teddygozzila), versenyre (A robotok, Az utolsó menet). Ulrich és Yumi itt ismerkedtek meg.

Sportpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sportpálya a tornaterem mellett található. 4 sávos futópálya mely egy focipályát zár körbe. A sportpálya jelentős hangsúlyt kap „A zéró gravitációs zóna” részben.

Park[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kadic Akadémia része. A hőseink a parkon át jutnak a gyárba. 

Tárgyak, objektumok Lyoko-n[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Torony[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lyoko és a Föld között lévő kapu. XANA a tornyok használatával jut el a Földre, hogy világhatalomra törjön. XANA által aktivált torony füstje vörös. Nem csak XANA tud aktiválni tornyot hanem Jeremie (zöld) és Franz Hopper (fehér) is, zárójelben a füst színe. A torony inaktív állapotban kék. A tornyot lehet deaktiválni, ha Aelita beüti a „Code Lyoko” kódot. A harmadik évadban XANA a medúza használatával agymosást végez Aelitán és akkor XANA irányítja őt, hogy az adott szektorban az átjáró tornyokba üsse a „Code X.A.N.A.” kódot ezzel törölve a szektort. A negyedik évadban a hőseink szuperszámítógépeket hatástalanítanak, de a Földhöz jutáshoz a Skidbladnir (digitálistenger-alattjáró) a toronyhoz kötik és utána Jeremie aktiválja a tornyot. Bár ez XANA meg akarja akadályozni ezért, Williamet elküldi, hogy deaktiválja a tornyot. Vannak bizonyos átjáró tornyok, ezekkel szektort is lehet váltani.

Epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. évad (2003-2004)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Teddygozzila (Teddygozilla)
 2. Hiszem ha látom (Seeing Is Believing)
 3. Büdös vakáció (Holiday in the Fog)
 4. A napló (Log Book)
 5. Nagy bogár (Big Bug)
 6. A hasonmás probléma (Cruel Dilemma)
 7. A kegyetlen dilemma (Image Problem)
 8. A forgatás (End of Take)
 9. A műhold (Satellite)
 10. Az álomlány (The Girl of the Dreams)
 11. Plagued (Plagued)
 12. A darázs támadás (Swarming Attack)
 13. Egy hajszálon múlt (Just in Time)
 14. A csapda (The Trap)
 15. A röhögőgörcs (Laughing Fit)
 16. Klausztrofóbia (Claustrophobia)
 17. Amnézia (Amnesia)
 18. A halálos dallam (Killer Music)
 19. A határ (Frontier)
 20. A robotok (The Robots)
 21. A zéró gravitációs zóna (Zero Gravity Zone)
 22. Rutinmunka (Routine)
 23. A szikla másik oldala (Rock Bottom?)
 24. A szellem csatorna (Ghost Channel)
 25. Kód föld (Code: Earth)
 26. Hamis kezdet (False Start)

2. évad (2005–2006)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Új rend (New Order)
 2. Ismeretlen terület (Uncharted Territory)
 3. Az expedíció (Exploration)
 4. A nagy nap (A Great Day)
 5. Pück úrfi (Mister Pück)
 6. Valentin nap (Saint Valentine's Day)
 7. A végső mix (Final Mix)
 8. A hiányzó láncszem (Missing Link)
 9. A chipek lent vannak (The Chips Are Down)
 10. Marabounta (Marabounta)
 11. Közös érdek (Common Interest)
 12. Csábítás (Temptation)
 13. Rosszhúzás (A bad turn)
 14. A zombik támadása (Attack of the Zombies)
 15. Ultimátum (Ultimatum)
 16. Zűrzavar (A Fine Mess)
 17. Xana csókja (XANA's Kiss)
 18. Szédülés (Vertigo)
 19. Hidegháború (Cold War)
 20. Dezsavű (Deja Vu)
 21. Csúcsformában (Tip-Top Shape)
 22. Van ott valaki (Is Anybody Out There?)
 23. Franz Hopper (Franz Hopper)
 24. Kapcsolat (Contact)
 25. Felfedezések (Revelation)
 26. A kulcs (The Key)

Különkiadás (2006)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. XANA ébredése 1. rész (XANA Awakens Part I)
 1. XANA ébredése 2. rész (XANA Awakens Part II)

3. évad (2006)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Tiszta szívből (Straight to Heart)
 2. Lyoko mínusz egy (Lyoko Minus One)
 3. Dagály (Tidal Wave)
 4. Hamis nyom (False Lead)
 5. Aelita (Aelita)
 6. A varjú támadás (The Pretender)
 7. A titok (The Secret)
 8. Időszakos őrület (Temporary Insanity)
 9. Szabotázs (Sabotage)
 10. Az évértékelő (Nobody in Particular)
 11. Oddból is megárt a sok (Triple Trouble)
 12. Baj baj hátán (Double Trouble)
 13. Az utolsó menet (Final Round)

4. évad (2007)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. William visszatér (William Returns)
 2. Dupla Jeremy (Double Take)
 3. Az előzenekar (Opening Act)
 4. A játékszoba (Wreck Room)
 5. Skidbladnir (Skidbladnir)
 6. Az első út (Maiden Voyage)
 7. A gyorstalpaló (Crash Course)
 8. A replika (Replika)
 9. Inkább nem beszélnék róla (I'd Rather Not Talk About It)
 10. Forró zuhany (Hot Shower)
 11. A tó (The Lake)
 12. Elveszve a tengerben (Lost at Sea)
 13. Kisérteti nyúl (Lab Rat)
 14. Dicsekvő Odd (Bragging Rights)
 15. A kutya nehéz délután (Dog Day Afternoon)
 16. A rossz akaró (A Lack of Goodwill)
 17. Távoli emlék (Distant Memory)
 18. Balszerencse (Hard Luck)
 19. A nyeremény repülés (Guided Missile)
 20. A Kadic bomba nője (Kadic Bombshell)
 21. Rossz kutya (Canine Conundrum)
 22. Tűkalamajka (A Space Oddity)
 23. Az unokatesó (Cousins Once Removed)
 24. Aelita fellépése (Music To Soothe the Savage Beast)
 25. Félrement üzenet (Wrong Exposure)
 26. Rossz kapcsolat (Bad Connection)
 27. Hideg verejték (Cold Sweat)
 28. Családi látogatás (Down to Earth)
 29. Harc a végsőkig (Fight to the Finish)
 30. Visszhangok (Echoes)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]