A Klub (The Club)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Samuel Johnson - Szótár szerkesztőJames Boswell - ÉletrajzíróJoshua Reynolds - VendéglátóDavid Garrick - színészEdmund Burke - államférfiKlubCharles Burney - zenetörténészThomas Warton - nemzet költőjeOliver Goldsmith - íróJoshua Reynoldsismeretlen festményismeretlen portréinasA kinagyításhoz használd a gombot vagy hiperlinket
Sir Joshua Reynolds irodalmi összejövetele - 1781. A képen Reynolds barátai láthatók - akik közül sokan az úgynevezett A Klub ("The Club") tagjai voltak - több információért mutass a nyíllal a képre.

A Klub (The Club) egy londoni klub, melyet 1764 februárjában alapított Joshua Reynolds és Samuel Johnson.

Jellemzése[szerkesztés]

Eleinte a tagok hetente egy bizonyos napon találkoztak este a Török Feje vendéglőben (Turk's Head Inn), a londoni Soho negyedében. Később két hétre ritkították az összejöveteleket a parlamenti ülések miatt, és a helyszínt is áttették. Jóllehet eredetileg Reynolds ötlete volt a klub létrehozása, mégis Johnsont szokták legtöbbször emlegetni a klubbal kapcsolatban.

Tagok[szerkesztés]

A kilenc alapító tag:

Ezután névtelen szavazással döntötték el új tagok felvételét. A bent lévő tagok fekete labdát adtak az esetben, ha a jelöltet nem kívánták felvenni a klubba. Kevéssel az alapító kilenc tag összeállása után az első újonnan beválasztott tag Samuel Dyer misszionárius volt. Hawkins 1768-ban kilépett Burke-el való szóbeli összeütközése miatt. Ekkor a tagok létszámát 12-re csökkentették.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]