A Föld (könyv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Föld
A Föld multja, jelene és felfedezésének története
Az 1926-os kiadás borítója
Az 1926-os kiadás borítója

SzerzőCholnoky Jenő, Papp Károly, Littke Aurél, Treitz Péter
Első kiadásának időpontja1906 (2. kiad. 1914, 3. kiad. 1926)
Nyelvmagyar
Témakörföldrajztudomány
Részei1. kiadásában nincs több kötetre tagolva, míg a 3. kiadásban 2 kötetre bontották tartalmát
Kiadás
Magyar kiadásAthenaeum Irodalmi és Nyomdai Rt., Budapest
Külső hivatkozásREAL-EOD, Arcanum

A Föld, alcímén A Föld multja, jelene és felfedezésének története a 20. század első felében megjelent nagy terjedelmű, magyar nyelvű ismeretterjesztő földrajzi-történelmi mű.

Kiadási története[szerkesztés]

Az összességében 658 oldalas, számos képpel illusztrált, díszes borítójú mű először 1906-ban jelent meg Budapesten, az Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Részvénytársulat gondozásában A Műveltség Könyvtára című sorozatban, ahol a különböző tudományokat és művészeteket a századforduló tudományos ismereteinek birtokában különböző neves szakemberek mutatták be a művelt nagyközönség számára.[1] A kötet szerzői Cholnoky Jenő (1870–1950), Papp Károly (1873–1963), Littke Aurél (1872–1945), és Treitz Péter (1866–1935) neves földrajztudósok voltak.

1914-ben napvilágot látott egy második kiadás is.[2] 1926-ban új borítóval ismét megjelent az alkotás. (A sorozat kötetei nem viseltek külön alcímeket.)[3]

Az 1906-os kiadás két helyen is elérhető elektronikusan: ingyenesen az Akadémiai Könyvtár repozitóriumából,[4] illetve költségtérítéses formában az Arcanumtól[5]

A kötet formai jellemzői[szerkesztés]

A kötet – akárcsak a sorozat többi része – nagy alakú (20x28cm) papíron, zöld félbőr kötésben látott napvilágot. A barna alapszínű gerincen aranyozott, stilizált növényi motívumos díszítés fut végig, felül a sorozat jelzésével, alul a címmel, illetve középen egy nagyobb és alatta négy kisebb csillaggal (ez azt jelzi, hogy a sorozaton belül az első csoport 4. eleméről van szó).

A kiadó nagy hangsúlyt fektetett a kötet belső illusztrálására is, ezért 302 szövegképpel és 53 műmelléklettel látta el. A fekete-fehér fényképek, rajzok mellett színes térképrészletek és magas minőségű egész oldalas táblák segítették az információk vizuális összefoglalását, áttekintését.

Az 1914-es kiadásnál részben az 1906-oséval megegyező díszes,[6] egyszerű fehér borítót és piros feliratot kapott a mű,[7] míg 1926-ban egy harmadik-féle borítóval jelent meg: kék vászonkötésben, amelyen aranyozott, sarkaiban napsugaras keretben aranyozott betűkkel a szerzők és a cím mellett a kiadó neve és jelképe (könyvön fekvő, növényekkel körülölelt nagy „A” betű) volt látható. A gerincen a cím alá aranyozott mértani motívumok kerültek.[3]

Ennél a kiadásnál két kötetre bontva jelent meg a mű, de a sorozat kötetei nem viseltek külön alcímeket.[3] (Bár megjegyzendő, hogy A Műveltség Könyvtára részeként megjelent kiadásnak is létezik ritkább, két kötetes változata.)[8]

Tartalma[szerkesztés]

A mű egy rövid bevezetést követően bemutatja a földgolyót alkotó anyagokat, majd földtörténeti vázlatot nyújt. Ezt egy rövid elemzés követi a termőtalajokról, majd a földrajzi felfedezéseket tárgyalják a szerzők. A mű második felében felvázolják az egyes kontinensek hegy- és vízrajzát. A kötet végén tárgymutató található.

A nagy fejezetek írói:

  • Papp Károly: Bevezető
  • Papp Károly: A Föld anyaga
  • Papp Károly: A Föld története
  • Treitz Péter: A termőtalaj
  • Littke Aurél: A Föld felfedezése
  • többen: A Föld hegyei és vizei

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1]
  2. [2]
  3. a b c [3]
  4. Cholnoky Jenő – Littke Aurél – Treitz Péter – Papp Károly: A Föld : a Föld múltja, jelene és felfedezésének története. 1906. Hozzáférés: 2020. szeptember 10.  
  5. A Föld. A Föld múltja, jelene és felfedezésének története - A műveltség könyvtára 4. (1906) | Arcanum Digitális Tudománytár. adtplus.arcanum.hu. (Hozzáférés: 2020. szeptember 10.)
  6. [4]
  7. [5]
  8. [6]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]