A 2015. október 10-ei ankarai események

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 2015. október 10-ei ankarai események

Ország Törökország
HelyszínAnkarai Központi Vasútállomás
Célpontpolgári személy
Időpont2015. október 10.
Típus
Fegyverek
Áldozatok95
Sérültek400
A 2015. október 10-ei ankarai események (Törökország)
A 2015. október 10-ei ankarai események
A 2015. október 10-ei ankarai események
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 39° 56′ 11″, k. h. 32° 50′ 38″Koordináták: é. sz. 39° 56′ 11″, k. h. 32° 50′ 38″
A Wikimédia Commons tartalmaz A 2015. október 10-ei ankarai események témájú médiaállományokat.

A 2015. október 10-ei ankarai események egy két robbantásból álló merényletsorozatból indult eseménysorozat.

A robbantások[szerkesztés]

10 óra 04 perckor 2 robbanás történt az Ankara Central vasútállomáson. Közvetlenül (azon a napon) 102 halottja és több, mint 400 sebesültje volt a robbantásoknak.

A robbantás a több erős mozgalom által szervezett „Munka, béke és demokrácia” felvonuláson történt, mely a török hadsereg és a kurd PKK közti párbeszédet szorgalmazta. Az elkövetők tekintetében valószínűsítik, hogy az Iszlám Állam 2 tagja követte el, és a megbékélési tüntetés elleni provokációnak is tekinthető.[1]

Törvénysértő reakciók[szerkesztés]

Az események folytatása a kormány törvénysértő reakcióiból állt. Az időzítés nem független a november 21-ei választásoktól sem.

A kormány a robbantásokban megsérült ellenzéki tüntetőkkel szemben könnygázt vetett be, és akadályozta a mentőautók forgalmát.[2] Ezek után a török kormány – durván korlátozva a szólásszabadságot – a legtöbb tudósítást betiltotta.

Nemzetközi tiltakozások[szerkesztés]

A török kormány jogsértései ellen a demokratikus világban tiltakozások indultak. Az Európai Unió tagországai közül először Franciaországban, Párizsban tartottak sok ezres tiltakozást a török kormány eljárása ellen.[3]

Görögországban a legtöbb állami szervre jellemző részvétnyilvánítás mellett kormányszinten is felhívták Törökországot a demokratikus értékek tiszteletben tartására. Mindemellett számos demokratikus török közösség tiltakozott a török kormány eljárása ellen szerte a világon.

A demokratikus török közösség nyilatkozata Magyarországon

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 2015 Ankara bombings című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]