AT&T DSP1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az AT&T DSP1 a Bell Labs úttörő digitális jelfeldolgozó processzora (DSP) volt. A DSP1 története 1977-ben kezdődött a Bell Labs-nál egy tanulmánnyal, amely nagymértékben integrált áramkörök használatát javasolta a digitális jelfeldolgozás céljaira. A tanulmány leírta a DSP-k alapvető architektúráját, benne szorzó-összeadó, címszámító és vezérlő egységekkel; a be- és kimeneti célú, adattároló és vezérlési memóriák a lapkán kívül kaptak volna helyet, egészen addig, amíg az integráció foka (azaz a csipgyártási technológia) lehetővé nem teszi az egy csipen való megvalósítást.

A DSP1 specifikációja 1978-ban vált véglegessé, és az első példányokat 1979 májusában kezdték el tesztelni. Első megvalósítása egy egycsipes DSP alakjában történt, amely a mai DSP-k összes funkcionális elemét tartalmazta, így a szorzó-összeadó egységet (multiplier–accumulator, MAC), a párhuzamos címzésvezérlőt, programvezérlőt, vezérlőmemóriát, adatmemóriát és a be- és kimeneti egységet. Az egység alapvetően Neumann-architektúrájú.

A processzort 20 bites fixpontos adatformátum használatára tervezték, emellett 16 bites koefficienseket és utasításkódokat használt. Készítésénél 4,5 mikrométeres DRAM gyártástechnológiát alkalmaztak. 1979 októberében a Bell Labs egyéb csoportjai megkezdték a DSP1 felhasználásával történő fejlesztéseket, amelyek közül a legjelentősebb az AT&T 5ESS switch digitális telefonközpont tervezése volt. A DSP-1-es architekturális öröksége egészen a mai napig fennmaradt, és tovább él a Lucent Technologies DSP1600-as processzorcsaládjában.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. win J. Tan, Wendi B. Heinzelman: DSP Architectures: Past, Present and Future (angol nyelven) (PDF) pp. 8. University of Rochester, 2000. (Hozzáférés: 2013)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az AT&T DSP1 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Stanzione et al., "Final Report Study Group on Digital Integrated Signal Processors," Bell Labs Internal Memorandum, October 1977.
  • J.R. Boddie, G.T. Daryanani, I.I. Eldumiati, R.N. Gadenz, J.S. Thompson, and S.M. Walters, “Digital Signal Processor: Architecture and Performance,” Bell Sys. Tech. J., 60 pp. 1449—1462, 1981 (A Bell Labs DSP1 leírása).
  • Boddie, Daryanani, Eldumtan, Gadenz, Thompson, Walters, Pedersen, "A Digital Signal Processor for Telecommunications Applications," ISSCC Digest of Technical Papers, February 1980, p. 44.
  • Chapman, R. C. ed., "Digital Signal Processor," The Bell System Technical Journal, Special Edition, Vol. 60, No. 7, Part 2 (September 1981) pp. 1431–1701.
  • Computer History Museum description
  • "The Legacy of DSP1", Electronic News, Nov 8, 1999

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]