AMD Am9080

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
AMD Am9080

Az Am9080 egy 8 bites CPU, az AMD terméke. Az Intel 8080 processzor egy klónja, amelynek visszafejtését Shawn Hailey, Kim Hailey és Jay Kumar végezte az AMD-nél, akik egy korai Intel csip fotóiból kiindulva kifejlesztették a teljes kapcsolást és logikai diagramot.[1] A csipet eredetileg licenc nélkül kezdték gyártani. A gyártás kezdeti szakaszában egy csip költsége 50 cent volt, egy ostyán (wafer) 100 csippel készült, és a processzorokat katonai piacon értékesítették, darabját 700 dolláros áron. Az Am9080 első változatait 1974 áprilisában kezdték forgalmazni. Ez a CPU 2 MHz-es sebességen működött. Később a cég megállapodott az Intellel, és az AMD ezután hivatalosan is a 8080-as processzor második forrásává vált – ez mindkét gyártó számára lehetővé tette az olyan piaci szegmensekbe való bejutást, amely kizárta az egyetlen forrásból származó termékeket.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Interview with Shawn and Kim Hailey. Stanford University Libraries, 1997. december 29. [2013. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 20.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az AMD Am9080 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]