AMD K9

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az AMD K9 egy elkezdett, de meg nem valósított mikroarchitektúra – az AMD tervezte, ezzel akarták felváltani a K8 architektúrájú processzorokat. Lényege, hogy kétmagos feldolgozást biztosít.

Fejlesztés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A K9 eredetileg egy nagyra törő, egy órajelciklus alatt 8 utasítás kibocsátására képes mag lett volna, amelyet a K7 vagy K8 processzormag újratervezésével készítettek volna el.[1] A K9-ről szóló hírek a 2003-as Comdex kiállítás idején kezdtek terjedni, az AMD egy fejlesztési ütemtervéből kiindulva. A tervezés egy szakaszában a projekt a Greyhound nevet kapta az AMD-nél, és a K7 tervezőcsapat dolgozott rajta 2001 elejétől kezdve, az A0 jelű revízió 2003-ra jutott volna a tape-out fázisba. Ebben az L1 utasítás-gyorsítótárba kerültek a dekódolt utasítások, ami lényegében ugyanaz, mint az Intel nyomkövető végrehajtási gyorsítótára (trace cache [2]) a Pentium 4 processzorban.

Nyilvánosságra került egy nagy párhuzamosságú CPU tervezési koncepció is, amely az igen sok szálon futó alkalmazásokat támogatja, és a K8 utódjába tervezték beépíteni. A projektet a hírek szerint törölték, a specifikációs fázisban, hat hónapi munka után,[3] mivel a processzor túlságosan is a többszálú működésre koncentrált és az egyszálas teljesítménye gyenge volt, emiatt nem bírta volna a versenyt a konkurenciával. Az új koncepciókat az AMD 10h (avagy K10) mikroarchitektúrában vezette be.

Egy időben K9 volt a kétmagos AMD64 processzorok, pl. az Athlon 64 X2 márka belső kódneve is,[4][5] de később az AMD elhagyta a régi K sorozat elnevezési gyakorlatot és inkább a különböző piaci szegmensekre szabott termék-portfoliókat igyekszik alkalmazni.[6]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az AMD K9 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Chips: AMD is working on the K9 (angol nyelven). Geek, 2003. szeptember 16. „„... information regarding AMD's K9 CPU has emerged.””
  • Charlie Demerjian: AMD: There is no K9 but K10 now (angol nyelven). Inquirer, the, 2004. október 8. „„... there is no K9””

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]