ABC programozási nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ABC programozási nyelv
Paradigma
Megjelent1975
Tervező
  • Lambert Meertens
  • Steven Pemberton
FejlesztőCentrum Wiskunde & Informatica
Hatással volt ráSETL
Weboldal

Az ABC egy imperatív, általános célú programozási nyelv és környezet, amelyet Leo Geurts, Lambert Meertens, Steven Pemberton fejlesztett ki a holland CWI-nél. Interaktív, strukturált, magas szintű programozási nyelv, amelyet a BASIC, Pascal és AWK helyettesítésére fejlesztettek ki. Az ABC-t nem rendszerprogramozásra tervezték, de alkalmas oktatásra, illetve prototípus készítésére.

Az ABC nagy hatással volt a Python nyelv tervezésére, amelyet Guido van Rossum fejlesztett ki, aki a nyolcvanas évek közepén több évig dolgozott az ABC rendszeren.[1][2]

Tulajdonságok[szerkesztés]

Az ABC programozási nyelv tervezésekor szempont volt, hogy tömörebb és könnyebben olvasható legyen a kód.

  • Öt alapvető adattípus
  • Nincs szükség a változók deklarálására

Példaprogramok[szerkesztés]

Hello, vilag[szerkesztés]

WRITE "Hello, vilag!"

Egy dokumentum szavainak a kiírása[szerkesztés]

   PUT {} IN collection
   FOR line IN document:
      FOR word IN split line:
         IF word not.in collection:
            INSERT word IN collection
   RETURN collection

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hamilton, Naomi. The A-Z of Programming Languages: Python. IDG Communications (2008. május 8.) „... I figured I could design and implement a language 'almost, but not quite, entirely unlike' ABC, improving upon ABC's deficiencies, ...” 
  2. Stewart, Bruce: An Interview with Guido van Rossum. ONLamp.com . O’Reilly Media, 2002. június 4. [2013. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 4.) „... in my head I had analyzed some of the reasons it had failed.”

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az ABC (programming language) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]