8109-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
8109-es mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza1,3 km
Ország Magyarország
TartományokKomárom-Esztergom vármegye
Az út elejeTatabánya
Az út végeTatabánya vasútállomás térsége

A 8109-es számú mellékút egy közel másfél kilométer hosszú, négy számjegyű országos közút Komárom-Esztergom vármegye székhelye, Tatabánya központjának északi részén. Korábban az 1-es főút része volt, de a város keleti elkerülőjének átadása óta már csak négy számjegyű útnak minősül.

Nyomvonala[szerkesztés]

Az 1-es főútból ágazik ki, annak 57. kilométerénél, a tatabányai belváros északi peremén. Osztott pályás útként indul, majdnem déli irányban, Győri út néven, és mindhárom felsorolt tulajdonságát megtartja gyakorlatilag a teljes hosszában. Keleti oldalán jellemzően lakónegyedek sorakoznak, míg nyugatról kisebb-nagyobb ipari és kereskedelmi létesítmények sora kíséri a nyomvonalát.

400 méter után kiágazik belőle nyugat felé a Kisbérre vezető 8135-ös út, kezdőpontját leszámítva ez az egyetlen nagyobb kereszteződése. Innen még majdnem egy kilométert halad azonos néven és azonos irányban; kilométer-számozásásának végpontja a Mozdony út–Álmos vezér utca kereszteződésnél van, melyek közül az előbbi szolgálja ki a Budapest–Hegyeshalom–Rajka-vasútvonal Tatabánya vasútállomását.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 1,342 kilométer.

Története[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]