7385-ös mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(7385-ös közút szócikkből átirányítva)
7385-ös mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza9,6 km
Ország Magyarország
TartományokZala vármegye, Vas vármegye
Az út elejePókaszepetk 7328
Az út végeBérbaltavár 7361

A 7385-ös számú mellékút egy csaknem tíz kilométer hosszú, négy számjegyű országos közút Zala vármegye és Vas vármegye határvidékén.

Nyomvonala[szerkesztés]

A 7328-as útból ágazik ki, annak 30,200-as kilométerszelvényénél, Pókaszepetk belterületén, északnyugat felé. Nefelejcs utca néven indul, de alig 300 méter után elhagyja a település lakott területét. 600 méter után egy elágazáshoz ér: az innen egyenesen továbbvezető szakasz csak a környék egy nagy mezőgazdasági telephelyére vezet, a 7385-ös út északkelet, majd kicsivel ezután észak felé folytatódik tovább.

4,2 kilométer megtétele után lép Nagytilaj területére: ott először – az 5,300-as kilométerszelvénye környékén – Hervadtfa településrészre ér, a neve is Hervadtfa utca ezen a szakaszon, majd miután az 5,850-es kilométerszelvényénél kilép a településrész házai közül és keresztezi a Nagytilaji-patakot, a Béke utca nevet veszi fel és belép Nagytilaj központjának házai közé. A falu északi felében már a Petőfi Sándor utca nevet viseli, amíg – 6,8 kilométer után – ki nem lép a község belterületéről.

7. kilométerénél már Bérbaltavárra érkezik, aminek első házait kicsivel a 9. kilométere előtt éri el. Utolsó rövid szakaszán az eddiginél keletebbi irányt vesz és a Tilaji utca nevet viseli. A 7361-es útba becsatlakozva ér véget, kicsivel annak 5. kilométere után, pár lépésre Bérbaltavár egyik jellegzetességétől, attól a kardfogú tigrist ábrázoló, közel életnagyságú szobrától, amely a település határában végzett, nemzetközi jelentőségű régészeti feltárásoknak és az itt fellelt nagy mennyiségű ősmaradvány azonosításának állít emléket.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 9,578 kilométer.

Települések az út mentén[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

A Cartographia 2004-es kiadású Világatlaszában az út Pókaszepetk és Nagytilaj közti szakasza nem szerepel, az atlasz térképe Nagytilajt még zsákfalunak mutatja.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]