4241-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
4241-es mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza4,2 km
Ország Magyarország
TartományokBékés vármegye
Az út elejeBékéscsaba, 4239
Az út végeBékéscsaba,

A 4241-es számú mellékút egy 4,2 kilométer hosszú, négy számjegyű országos közút Békés vármegye területén; Békéscsaba egyik belső útja. A városhoz tartozó, egykor önálló Gerla községet (ma városrészt) köti össze Fényes városrésszel és a 44-es főúttal, érintve néhány kisebb jelentőségű, külterületi városrészt is.

Nyomvonala[szerkesztés]

A 4239-es útból ágazik ki, annak a 4,300-as kilométerszelvényétől, kevéssel az út Holt-Körösön átívelő hídjának nyugati hídfője után; nyugati irányban pár lépésre ér véget innen a megyeszékhely Vandhátikertek nevű kertes városrésze, kelet felől, a holtág túlsó partján már Gerla településrész kezdődik. Az út dél felé indul, külterületek közt, ennek ellenére ezen a szakaszon települési neve is van: a Sikló utca nevet viseli. Később több kisebb irányváltása is van, ennek ellenére a fő iránya déli marad.

2,6 kilométer után eléri a Békéscsabai repülőtér térségét, de annak csak kisebb kiszolgáló létesítményei találhatók az út közelében, attól nyugatra, a reptér maga a 44-es főút felől érhető el. 3,3 kilométer után az út egészen megközelíti a Körös-holtágat, nagyjából a negyedik kilométeréig azzal párhuzamosan húzódik. Kicsivel ezután kiágazik belőle keletnek egy számozatlan önkormányzati út – ez híddal keresztezi a holtágat, majd Veszeikertek városrészbe vezet –, a 4241-es pedig egy nagyobb kanyarvétel után véget is ér, beletorkollva a 44-es főútba, annak 129. kilométerénél. A főútnak a csomóponttól keletre szintén egy kisebb hídja van, ami után már Fényes városrész északi széle mellett húzódik.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 4,197 kilométer.

Települések az út mentén[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Az 1990-es években a délszláv háború miatt ugrásszerűen megnőtt a közúti áruszállítás a 44-es főúton, gyulai határkimenettel. Tekintettel a főút terheltségére, az elkerülőutak és gyorsforgalmi utak hiányára, továbbá a gyulai határátkelőhely akkori kis áteresztőképességére, a rendőrség a teherautókat kilépő irányban sokszor a 44-es főút helyett a kis forgalmú 4241-es útra terelte, és a 44-es út csatlakozása előtt sorakoztatta fel, hogy ne zavarják a főút forgalmát. Ez esetenként akár 100 nyergesvontatót is jelenthetett.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]