4119-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
4119-es mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza11,3 km
Ország Magyarország
TartományokSzabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
Az út elejeVásárosnamény, 4117
Az út végePanyola, 4118

A 4119-es számú mellékút egy bő 11 kilométeres hosszúságú, négy számjegyű mellékút Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részén: Vásárosnaménytól húzódik Panyola központjáig.

Nyomvonala[szerkesztés]

Vásárosnamény belterületének déli részén, az 1969 óta a városhoz tartozó Vitka településrészen ágazik ki a 4117-es útból, annak kicsivel a második kilométere után, déli irányban, a Kazinczy Lajos út nevet viselve. Bő fél kilométer után hagyja el a város utolsó házait, nem sokkal ezután pedig már Olcsva lakott területei között jár, Vitkai utca néven. 1,9 kilométer után keletebbnek fordul, áthalad a Kraszna folyó fölött, a túlparti településrészen pedig a Kölcsey utca nevet veszi fel. Kevéssel a harmadik kilométere előtt lép ki a belterületről, majd eléri a Szamost, amit komppal szel át.

A folyó túlsó partján már Olcsvaapáti határai között halad, e községet nagyjából 3,4 kilométer után éri el, a belterületen előbb Kossuth utca, majd Petőfi utca néven húzódik. Körülbelül 5,2 kilométer után lép ki e község házai közül, de csak 8,2 kilométer megtételét követően hagyja maga mögött teljesen e települést és lép ár Panyola területére. E község központjában ér véget, beletorkollva a 4118-as útba, annak a 8+250-es kilométerszelvénye közelében.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.kozut.hu adatbázisa szerint 11,283 kilométer.

Története[szerkesztés]

2021-ben Olcsva és Olcsvaapáti között egy Szamos-híd építését kezdték tervezni a 4119-es úton, ami jelentős lökést adhat úgy a Vásárosnamény és Fehérgyarmat közé beékelődött települések fejlődésének, mint a két város közti közlekedési kapcsolatok javulásának is.[1]

Települések az út mentén[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Terveztetik az új hidat a Szamoson Olcsva és Olcsvaapáti között. Háromhatár.hu, 2021. november 5. (Hozzáférés: 2022. január 12.)