31 121-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
31 121-es mellékút
Úttípus összekötő út
Hossza13,3 km
Ország  Magyarország
Tartományok Pest megye, Heves megye
Az út eleje Tura 3104
Az út vége Hatvan 3 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg

A 31 121-es számú mellékút egy öt számjegyű, ehhez képest aránylag hosszú, több mint 13 kilométeres országos közút Heves és Pest megyék határvidékén.

Nyomvonala[szerkesztés]

A 3104-es útból ágazik ki, annak 24,850-es kilométerszelvénye közelében, a Pest megyei Tura területén, délkelet felé. 3,2 kilométer után lép át a már Heves megyéhez tartozó Boldog területére, amelynek első házait 5 kilométer megtétele után éri el. Nagyjából a hatodik kilométere után, a település központjában találkozik a 3126-os úttal, amely itt ér véget, bő 4 kilométer megtétele után. Itt az út már kelet felé halad: települési neve eddig a pontig Turai út, innen egy rövid szakaszon Tabán út.

A település templomát elérve északi irányba fordul és újból nevet vált: Kossuth Lajos út néven halad tovább, nem sokkal később már nem is északi, hanem északnyugati irányban. Hamarosan ismét északabbi irányba fordul és a Hatvani út nevet veszi fel. Végső szakaszán – részben már Hatvan területén, Boldogi út néven – több irányváltása is történik, keresztezi a Hatvan–Szolnok-vasútvonalat és több iparvágányt is. Legutolsó méterein beletorkollik a 31 601-es számú, egyirányú (a 3-asról, Budapest felől lehajtó, s csak eddig az útig vezető) útszakasz. A 3-as főút 58. kilométere után lévő körforgalomba becsatlakozva ér véget.

Teljes hossza az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 13,324 kilométer.

Története[szerkesztés]

Egy 1,300 kilométeres szakaszát (a 3+000 és a 4+300 kilométerszelvények között) 2019 második felében újítják fel, a Magyar Falu Program útjavítási pályázatának I. ütemében, a Heves megyei Boldog település területén.[1]

Források[szerkesztés]

  • kira.gov.hu, lekérdezés időpontja: 2019. június 7.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar Falu Program. közút.hu. (Hozzáférés: 2019. augusztus 18.)