Ugrás a tartalomhoz

21 Jump Street – A kopasz osztag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
21 Jump Street – A kopasz osztag
(21 Jump Street)
2012-es amerikai film

RendezőPhil Lord és Christopher Miller
ProducerStephen J. Cannell, Neal H. Moritz
Vezető producerJonah Hill
Alapmű21 Jump Street
Műfaj
ForgatókönyvíróMichael Bacall
FőszerepbenJonah Hill, Channing Tatum, Brie Larson, Dave Franco, Rob Riggle, Ice Cube, Johnny Depp
ZeneMark Mothersbaugh
OperatőrBarry Peterson
VágóJoel Negron
JelmeztervezőNicole Abellera, Jeanne McCarthy
Gyártás
GyártóMetro-Goldwyn-Mayer
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew Orleans
Játékidő109 perc
Költségvetés42 millió USD
Forgalmazás
ForgalmazóInterCom
BemutatóUSA 2012. március 12.
Magyarország 2012. május 3.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/0068/2012)
Bevétel133 millió USD
Kronológia
Következő22 Jump Street – A túlkoros osztag
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz 21 Jump Street – A kopasz osztag témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A 21 Jump Street – A kopasz osztag (eredeti cím: 21 Jump Street) 2012-es amerikai akció-filmvígjáték, amely az 1987-től 1991-ig forgatott 21 Jump Street című amerikai televíziós sorozat adaptációja. A főszerepben Jonah Hill és Channing Tatum látható, forgatókönyvírói Hill és Michael Bacall, rendezője Phil Lord és Christopher Miller.

A film gyártója a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió, bemutatására az Amerikai Egyesült Államokban 2012. március 12-én került sor, Magyarországon 2012. május 3-án az InterCom Zrt. forgalmazásában.

Történet[szerkesztés]

Jonah Hill és Channing Tatum a filmbeli jelmezben egy sajtótájékoztatón

Morton Schmidt (Jonah Hill) és Greg Jenko (Channing Tatum) ugyanabba a középiskolába járnak, de pont ellentétei egymásnak. Míg Morton egy örök vesztes, aki bár jól tanul, de sem a sportban, sem a lányoknál nincs sikere, addig Greg menő srác aki a focicsapat tagja, és közkedvelt a lányok körében. Az érettségi után mindketten a rendőrtiszti iskolába jelentkeznek, ahol ismét osztálytársak lesznek, majd a sikeres vizsgák után együtt kerülnek ki az utcára a parkőrségre. Első akciójuk során egy drogkereskedőt (DeRay Davis) kell letartóztatniuk, mivel azonban Jenko elfelejti a gyanúsítottal ismertetni a jogait az akció bukással zárul. A baki után a két rendőrt áthelyezik a speciális 21 Jump Street részlegre, ahol új felettesük Dickson kapitány (Ice Cube) új feladatot jelöl ki a számukra. Tekintettel arra, hogy bár mindketten a 30-as éveikben járnak, de fiatalabbnak néznek ki a koruknál egy különleges csoport tagjaiként be kell épülniük mint diákok és testvérek a régi középiskolájukba, felkutatni és letartóztatni azt a kábítószer szállítót aki újfajta, veszélyes szintetikus drogot terjeszt, ami már egy fiatal halálát okozta. A beilleszkedés Schmidt számára nagyon könnyen megy, a tinédzserek hamar befogadják a nagydumás csodabogarat, míg Jenko nehezen viseli, hogy az érettségije óta eltelt években alaposan felborult a középiskola társadalmi hierarchiája és ma már nem sikerülnek úgy a dolgai ahogyan szeretné. A középiskola falai közt mindkét rendőrre rátalál a szerelem, míg végül az ügy megoldására a szalagavató bálon kerül sor.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Schmidt Jonah Hill Elek Ferenc
Jenko Channing Tatum Dévai Balázs
Molly Tracey Brie Larson Csuha Borbála
Eric Molson Dave Franco Szatory Dávid
Mr. Walters Rob Riggle Kardos Róbert
Domingo DeRay Davis Király Attila
Dickson kapitány Ice Cube Szabó Győző
Zack Dax Flame Fehér Tibor
Tom Hanson Johnny Depp Nagy Ervin

Előzmény[szerkesztés]

A Columbia Pictures 2008-ban jelentette be terveit a televíziós sorozat átdolgozásával kapcsolatban. A forgatókönyv átírását Jonah Hill kezdte meg. 2009. december 21-én a Columbia Pictures a film rendezésére a Derült égből fasírt című animációs film rendezőpárosát Phil Lord-t és Christopher Miller-t kérte fel. Channing Tatum többször visszautasította a szerepet, a producereknek, majd a rendezőknek is nemet mondott, míg végül Jonah Hill beszélte rá, hogy elvállalja. A forgatás New Orleansban és annak környékén zajlott és követi a tv-sorozat folyamatosságát, kiegészítve komikus, poénos jelenetekkel.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A film 6 jelölést kapott a 2012-es MTV Movie Awards díjátadón:

  • legjobb szereposztás (Channing Tatum, Jonah Hill, Ice Cube, Ellie Kemper, Dave Franco, Brie Larson)
  • legjobb komikus színész (Jonah Hill)
  • legjobb küzdelmi jelenet (Channing Tatum és Jonah Hill Gang vs Kid)
  • legjobb zene ("Party Rock Anthem," LMFAO - 21 Jump Street)
  • "leggyomorszorítóbb" jelenet (Jonah Hill & Rob Riggle)
  • legjobb átalakulás a képernyőn (Johnny Depp)

Bevételi adatok[szerkesztés]

A film Amerikában 2012. március 12-én került bemutatásra. Március 22-ével 50 millió dolláros bevételt ért el, így egy hét alatt megtérítette a 42 millió dolláros kiadásait. Magyarországi bemutatójáig (2012. május 3.) az Egyesült Államokban 133 millió dolláros bevételt hozott. Fentieken túl május 3-ig további 14 országban mutatták be, amelyekből összesen további 42 millió dollár bevétel érkezett.

Kritika és fogadtatás[szerkesztés]

Mind Magyarországon, mind az Egyesült Államokban a film pozitív kritikát kapott. Bár a történet nem túl bonyolult, időnként a cselekmény is egy helyben áll, a poénok, a paródia jelleg, a komikus ábrázolásmód, az akciómozik ötletes kifigurázása és a beszólások kiváló hangulatot nyújtanak. Emellett erőszakos, robbantásos jelenetek is megjelennek a filmben így izgalomból sincs hiány. A kritikusok az írók és rendezők kiváló munkája mellett kiemelik a két főszereplő nagyszerű alakítását is. A kritikusok szavazatai alapján a Rotten Tomatoes oldalon 84% a film tetszési indexe.

A nagy sikerre való tekintettel a Sony Pictures 2012. március 17-én bejelentette, hogy elkészíti a film második részét 21 Jump Street – A második ugrás címmel. A forgatókönyvet várhatóan ismét Jonah Hill és Michael Bacall írja, a főszerepeket szintén Jonah Hill és Channing Tatum játssza majd. A folytatás végül 22 Jump Street – A túlkoros osztag címmel 2014 nyarán került a mozikba.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]