IV. István moldvai fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ştefăniţă moldvai fejedelem szócikkből átirányítva)
IV. István
István édesapjával, III. Bogdánnal és féltestvérével, IV. Péterrel (XVI. századból, Szent Miklós templom, Dorohi)
István édesapjával, III. Bogdánnal
és féltestvérével, IV. Péterrel
(XVI. századból, Szent Miklós templom, Dorohi)

Moldva fejedelme
Uralkodási ideje
1517. április 20. 1527. január 14.
ElődjeIII. Bogdán
UtódjaIV. Péter
Életrajzi adatok
UralkodóházMușat-család
Született1506
Elhunyt1527. január 14.
Hotin[1]
ÉdesapjaIII. Bogdán
Édesanyjanem ismert a neve
GyermekeiIII. János moldvai fejedelem
A Wikimédia Commons tartalmaz IV. István témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

IV. István vagy Ștefăniță (1506[2]1527. január 14.[2]) Moldva fejedelme volt 1517. április 20. és 1527. január 14. között.

Életrajza[szerkesztés]

III. (Vak) Bogdán fia, Ștefan cel Mare unokája volt. Mivel 11 éves korában került a trónra, az országot a Luca Arbore hetman által vezetett diván vezette. Ezzel együtt, 1518-ban Ștefăniță szerződést kötött a lengyelekkel a törökök ellen. Ugyanebben az évben a tatárok betörtek Moldvába, de Ștefăniță lengyel segítséggel legyőzte őket.

1526-ban I. Szulejmán felszólította, hogy tegyen eleget hűbéri kötelezettségének és vegyen részt a Magyarország elleni támadásban. István viszont felvette a kapcsolatokat II. Lajossal és az átpártolásról kezdett tárgyalni. Erre végül nem került sor, de a magyarok elleni háborúban sem vett részt, sőt a magyar-párti havasalföldi vajdát sem támadta meg, s végig megpróbált Magyarországhoz közeledni.

A lengyelekkel megromlott a kapcsolata, amikor I. Zsigmond lengyel király nem akarta hozzáadni feleségül az egyik lányát. Luca Arbore, aki a török fenyegetés miatt fenn akarta tartani a jó viszonyt a lengyelekkel, követet küldött Zsigmondhoz. Ezért Ștefăniță megölette a hetmant és két fiát. A bojárok fellázadtak Ștefăniță ellen, de a lázadást elfojtották és sok bojárt megöltek. Úgy tartják, hogy Ștefănițăt a felesége mérgezte meg a lengyel nemesek megbízásából. Hotinban halt meg és a putnai kolostorban temették el.

Életéről Barbu Ștefănescu Delavrancea írt drámát Viforul (Fergeteg) címmel.

Uralkodása alatt fejezték be (1522) Suceaván a Szent György érseki templomot, amelyet atyja kezdett építeni. IV. Istvánnal kihalt a Bogdán-Muszat uralkodó család és egész sora jelent meg a trónkövetelőknek, akik mint a fejedelmek természetes gyermekei, vagy azok leszármazottai, valamint különböző kalandorok versengtek a hatalomért. Ez, valamint Magyarország bukása a mohácsi csatában (1526) Moldvát egyre nagyobb függésbe juttatta Törökország irányában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.ro.biography.name/conducatori/94-romania/805-stefan-al-iv-lea-cel-tanar-stefanita
  2. a b http://datarule.virtbox.ru/moldova.html[halott link]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ștefan al IV-lea című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
III. Bogdán
Moldva fejedelme
15171527
Moldva címere
Következő uralkodó:
IV. Péter