IV. István moldvai fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IV. István
033 - Bogdan cel Orb, Stefanita, Petru Rares.jpg
István édesapjával, III. Bogdánnal
és féltestvérével, IV. Péterrel
(XVI. századból, Szent Miklós templom, Dorohi)

Moldva fejedelme
Uralkodási ideje
1517. április 20. – 1527. január 14.
Elődje III. Bogdán
Utódja IV. Péter
Életrajzi adatok
Született 1506
Elhunyt 1527. január 14.
Hotin
Édesapja III. Bogdán
Édesanyja nem ismert a neve

IV. István vagy Ștefăniță (1506[1]1527. január 14.[1]) Moldva fejedelme volt 1517. április 20. és 1527. január 14. között.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

III. (Vak) Bogdán fia, Ștefan cel Mare unokája volt. Mivel 11 éves korában került a trónra, az országot a Luca Arbore hetman által vezetett diván vezette. Ezzel együtt, 1518-ban Ștefăniță szerződést kötött a lengyelekkel a törökök ellen. Ugyanebben az évben a tatárok betörtek Moldvába, de Ștefăniță lengyel segítséggel legyőzte őket.

1526-ban I. Szulejmán felszólította, hogy tegyen eleget hűbéri kötelezettségének és vegyen részt a Magyarország elleni támadásban. István viszont felvette a kapcsolatokat II. Lajossal és az átpártolásról kezdett tárgyalni. Erre végül nem került sor, de a magyarok elleni háborúban sem vett részt, sőt a magyar-párti havasalföldi vajdát sem támadta meg, s végig megpróbált Magyarországhoz közeledni.

A lengyelekkel megromlott a kapcsolata, amikor I. Zsigmond lengyel király nem akarta hozzáadni feleségül az egyik lányát. Luca Arbore, aki a török fenyegetés miatt fenn akarta tartani a jó viszonyt a lengyelekkel, követet küldött Zsigmondhoz. Ezért Ștefăniță megölette a hetmant és két fiát. A bojárok fellázadtak Ștefăniță ellen, de a lázadást elfojtották és sok bojárt megöltek. Úgy tartják, hogy Ștefănițăt a felesége mérgezte meg a lengyel nemesek megbízásából. Hotinban halt meg és a putnai kolostorban temették el.

Életéről Barbu Ștefănescu Delavrancea írt drámát Viforul (Fergeteg) címmel.

Uralkodása alatt fejezték be (1522) Suceaván a Szent György érseki templomot, amelyet atyja kezdett építeni. IV. Istvánnal kihalt a Bogdán-Muszat uralkodó család és egész sora jelent meg a trónkövetelőknek, akik mint a fejedelmek természetes gyermekei, vagy azok leszármazottai, valamint különböző kalandorok versengtek a hatalomért. Ez, valamint Magyarország bukása a mohácsi csatában (1526) Moldvát egyre nagyobb függésbe juttatta Törökország irányában.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ștefan al IV-lea című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
III. Bogdán
Moldvai fejedelem
15171527
Moldva címere
Következő uralkodó:
IV. Péter