Édesgyökerű páfrány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Édesgyökerű páfrány
Közönséges édesgyökerű páfrány (Polypodium vulgare)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Harasztok (Pteridophyta)
Osztály: Valódi páfrányok (Pteridopsida)
Rend: Édesgyökerű páfrányok (Polypodiales)
Család: Édesgyökerű páfrányfélék (Polypodiaceae)
Alcsalád: Polypodioideae
Nemzetség: Polypodium
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Édesgyökerű páfrány témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Édesgyökerű páfrány témájú kategóriát.

Az édesgyökerű páfrány (Polypodium) a valódi páfrányok (Pteridopsida) osztályának az édesgyökerű páfrányok (Polypodiales) rendjéhez, ezen belül az édesgyökerű páfrányfélék (Polypodiaceae) családjához tartozó nemzetség, melybe 75-100 faj tartozik. A név az ógörög poly (πολύ) "sok" és podion (πόδιον) "lábacska" szavak összetételéből ered és a növény kis, lábra emlékeztető gyöktörzsére utal. Korábban a Polypodium nemzetségbe sorolták az újabban különálló nemzetségeknek tekintett Campyloneurum, Cyathea, Microgramma, Nephrolepis, Neurodium, Pecluma, Phlebodium és Pleopeltis fajokat.

Elterjedése[szerkesztés]

A nemzetség az egész Földön elterjedt, de a legtöbb faj a trópusokon fordul elő. Európában három faj él. Magyarországon többek közt a Gödöllői-dombság területén él.[1]

Leírása[szerkesztés]

Talajlakó vagy epifiton páfrányok kúszó, sűrűn szőrös, vagy pikkelyes gyöktörzzsel. A levelek szárnyasan osztottak, vagy szeldeltek, ritkán épek, változatos (10–80 cm) hosszúságúak. A szóruszok a levelek fonákán helyezkednek el, kerekded formájúak, fátyolka (indusium) nincs. A gyöktörzsek cukrot, gyantát, olajat és cseranyagokat tartalmaznak ezért több fajt likőrök, édességek ízesítésére használnak fel.

Fajok[szerkesztés]

Polypodium billardieri
Polypodium formosanum cv. 'Cristatum'
Polypodium nipponicum
Polypodium percussum

A nemzetségen belül gyakoriak a hibridek, ezek olykor sterilek, üres ("vak") szóruszokkal.

Hibridek[szerkesztés]

Európában honos fajok[szerkesztés]

További fajok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Florisztikai adatok a Gˆdˆllıi-dombs·g ter¸letÈrıl I.. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Polypodium című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Siegfried Danert, Franz Fukarek, Peter Hanelt, Johannes Helm, Joachim Kruse, Christian O. Lehmann, Jürgen Schultze-Motel: Urania Növényvilág: Magasabbrendű növények I. Fordította: Horánszky András. Szakmailag ellenőrizte: Simon Tibor. 1974 (első kiadás, ISBN 963 280 139 3), 1980 (második, változatlan kiadás, ISBN 963 280 831 2). Budapest: Gondolat Kiadó. 108–110. o.