Üzemanyagcímkék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Példa az üzemanyagcímkék alkalmazására.

Az Európai Parlament és a Tanács 2014/94/EU irányelve[1] 2018. október 12-től új üzemanyag jelölő címkékkel azonosítja az üzemanyagokat az Európai Unió mind a 28 tagállamában, az EGT országokban (Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában), továbbá Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban, ahol a CEN standardjait használják. A járműveken elhelyezik a címkéket, valamint valószínűleg a kutakon is alkalmazzák ezeket a jelöléseket. A jelölések egységesen fekete fehérek; a benzinhez a CEN EN228 szabvány szerint kör; a dízelhez a CEN EN590 szabvány szerint lekerekített sarkú négyzet; a gáz alapú üzemanyagokra pedig a szintén lekerekített sarkú rombusz jel használandó. Az ábrákban betűk és számok jelölik a különféle típusokat.

Az új jelölések a benzin és a gázolaj esetén a biokomponensek kihangsúlyozását helyezik előtérbe. Benzin esetén ezt hivatott jelölni az E betű, ami etanolt. Gázolaj esetében pedig a B, ami biokomponenst jelöl. Az utánuk következő szám pedig az etanol és a biokomponens százalékos maximális arányát jelzi.

Egyes országokban, ahol a magasabb oktánszámú üzemanyagok neve nem a petróleum szóból ered, mint Magyarországon is (benzin), ott adhat némi félreértésre okot a kutakon a B betű, ami a gázolajat (dízelt) jelöli.


Benzin (petrol) üzemanyagcímkék[szerkesztés]

E5
95-98-as oktánszámú benzin legfeljebb 5% etanollal.
E10
95-98-as oktánszámú benzin legfeljebb 10% etanollal.
E85
95-98-as oktánszámú benzin legfeljebb 85% etanollal.

Gázolaj (dízel) üzemanyagcímkék[szerkesztés]

B7
Gázolaj (dízel) legfeljebb 7% biokomponenssel.
B10
Gázolaj (dízel) legfeljebb 10% biokomponenssel.
B20
Gázolaj (dízel) legfeljebb 20% biokomponenssel.
B30
Gázolaj (dízel) legfeljebb 30% biokomponenssel.
B100
Biodízel üzemanyag.
XTL
Szintetikusan előállított paraffinos gázolaj (paraffinos dízel).

Gáznemű üzemanyagcímkék[szerkesztés]

H2
Hidrogén üzemanyag.
CNG
Sűrített földgáz.
LNG
Cseppfolyósított földgáz.
LPG
Cseppfolyósított PB gáz.

Címkék a gyakorlatban[szerkesztés]

A címkéket az üzemanyagtöltő állomásokon a kútoszlopokra és a tankoló pisztolyra is ki kell tenni. A kutak régi jelöléseket is használhatják az újak mellett. Az újak egységes felhelyezése előírás, míg a régiek megtartásáról a kutak szabadon dönthetnek. Az újonnan gyártott járművek esetén a tanksapka közvetlen közelébe kell elhelyezni a jármű által használható üzemanyagokról tájékoztató szabványos jelölésű címkét. Az újonnan megjelenő járművek hagyományos és elektronikus kézikönyveiben is alkalmazandó a jelölés. Valamint a jármű értékesítő helyeken is használni kell őket.

Címkézendő járművek köre[szerkesztés]

  • Mopedek, motorkerékpárok, triciklik és négykerekű motorkerékpárok
  • Személygépkocsik
  • Könnyű haszongépjárművek
  • Nehéz tehergépjárművek
  • Autóbuszok

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]