Újraegyesült Nemzeti Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Újraegyesült Nemzeti Párt
Adatok
ElnökDaniel François Malan

Alapítva1940
Feloszlatva1951

IdeológiaAfrikáner nacionalizmus
Parlamenti jelenlétNépgyűlés (1951)
70 / 150

Szenátus (1951)
11 / 44

Az Újraegyesült Nemzeti Párt (Herenigde Nasionale Party) egy politikai párt volt Dél-Afrikában az 1940-es években. Daniel François Malan Megtisztított Nemzeti Pártjából és James Hertzog "szakadár" afrikáner nacionalista frakciója (ami az Egyesült Pártból vált ki) 1940-es újraegyesítéséből jött létre.

Hertzog 1934-ben a választók nyomására a nagy gazdasági világválság idején a Nemzeti Pártot Jan Smuts Dél-Afrikai Pártjával egyesítette, így alakult meg az Egyesült Párt. Hertzog azonban 1939-ben több képviselőtársával távozott a pártból, mert nem értett egyet azzal, hogy, hogy a britek oldalán lépjen be a második világháborúba.[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Herenigde Nasionale Party című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Reunited National Party is founded by Malan and Hertzog | South African History Online. www.sahistory.org.za. (Hozzáférés: 2024. február 25.)