Ötpettyes katica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ötpettyes katica
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak
Osztály: Rovarok
Rend: Bogarak
Család: Katicabogárfélék
Nem: Coccinella
Tudományos név
Coccinella quinquepunctata
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ötpettyes katica témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ötpettyes katica témájú médiaállományokat és Ötpettyes katica témájú kategóriát.

Az ötpettyes katica (Coccinella quinquepunctata) a katicabogárfélék családjába tartozó, Eurázsiában honos, levéltetvekkel táplálkozó bogárfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

Az ötpettyes katica testhossza 3–5 mm. Alakja felülről ovális, szárnyfedői erősen domborúak, majdnem félgömbszerűek. A szárnyfedők pirosak, 1–1 nagy középső és 1–1 kis hátsó-oldalsó fekete pöttyel, valamint egy nagy felső pöttyel ami a pajzsocskára (scutellum) és a két szárnyfedőre is kiterjed. Utóbbit két oldalról kis fehér foltok határolhatják. Ezenkívül ritkán több (maximum 4) kisebb pöttye is lehet még (összesen legfeljebb 9). A pöttyök csak nagyon ritkán olvadnak össze, teljesen fekete változata nem ismert. Az előtor fekete, oldalsó-elülső peremén egy-egy fehér folttal. Feje fekete, a szemek között két kis fehér pötty látható. Lábai feketék.

Lárvája sötétszürke, szelvényein fekete szemölcsökkel. A tor első szelvényének oldala, a harmadik szelvény alsó szemölcse, valamint az 1., 4., 6. és 7. potrohszelvény oldala narancssárga.

Elterjedése[szerkesztés]

Eurázsiában honos Észak-Spanyolországtól Dél-Szibériáig. Európában Skandináviában és a Brit-szigeteken is megtalálható.

Életmódja[szerkesztés]

Kórókon, bokrokon, fákon, parlagokon él (Angliában, ahol a klíma nem igazán megfelelő számára, csak folyómenti kavicsos-iszapos talajú magaskórósokban figyelték meg, főleg csalánon és bogáncson). A kifejlett bogár és a lárva is ragadozó, levéltetvekre vadásznak.

Magyarországon nem védett.

Források[szerkesztés]