Örményország anyja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Örményország anyja
Mayr Hayrenik
Közigazgatási adatok
Ország Örményország
TelepülésJereván
HelyGyőzelem park
Építési adatok
SzobrászAra Harutjunján
Készítés ideje1967
Felhasznált anyagokréz
Alapadatok
Magassága51 méter
Elhelyezkedése
Örményország anyja (Örményország)
Örményország anyja
Örményország anyja
Pozíció Örményország térképén
é. sz. 40° 11′ 43″, k. h. 44° 31′ 29″Koordináták: é. sz. 40° 11′ 43″, k. h. 44° 31′ 29″
A Wikimédia Commons tartalmaz Örményország anyja témájú médiaállományokat.

Örményország anyja (örményül: Մայր Հայաստան) egy monumentális szobor, amely Örményország női megszemélyesítője. A szobor Örményország fővárosában, a Jerevánban lévő Győzelem parkban található.

A 29 méteres talapzaton álló 22 méter magas szobor kezében kardot tartva tekint a távolba, ahol a messzeségben az Ararát-hegy látható. A szobor előtti téren örök láng ég az elesetteknek: „A neved ismeretlen, a tetted halhatatlan” felirattal.

Története[szerkesztés]

A szobor légi felvételen

A jelenlegi szobor Sztálin monumentális szobrát helyettesíti, amelyet a második világháború győzelmének emlékműveként hoztak létre. Sztálin uralma alatt az első örmény kommunista párt Központi Bizottságának titkára, Grigor Harutjunján és a kormány tagjai felügyelték az emlékmű munkálatait, befejezését és felavatását. A szobrot Szergej Merkurov tervezte és 1967. november 29-én avatták fel. A talapzatot Ráfájel Izrajelján építész tervezte. Tudva, hogy a diktátorok dicsősége mulandó, úgy tervezte a talapzatot, hogy egy háromhajós bazilikális elrendezésű örmény templomhoz hasonlítson. A külső nézet derékszögű formáival ellentétben a belső tér könnyű és kellemes a szemnek, és a Vagarsapatban található Szent Hripszime-templomra emlékeztet.

1962 tavaszán Sztálin szobrát eltávolították, a folyamat során egy katona meghalt és sokan megsérültek, helyére pedig az Ara Harutjunján által tervezett Örményország anyja szobor került.

Az Örményország anyja modellje Genya Muradzsján, egy 17 éves lány volt. A szobrász egy üzletben találkozott vele és rávette, hogy pózoljon a szoborhoz.[1]

A szobor magassága 22 méter, így az emlékmű teljes magassága 51 méter a talapzattal együtt. A szobor rézből készült, a talapzat-múzeum bazaltból épült.

Szimbolizmus[szerkesztés]

A szobor az erőn keresztüli békét jelképezi. Emlékeztet az örmény történelem olyan kiemelkedő női alakjára, akik fegyvert ragadtak, hogy segítsenek férjeiknek a török és kurd csapatokkal való összecsapásukban. Emlékeztet arra is, milyen fontos státuszt és értéket tulajdonítanak egy örmény család idősebb nőtagjainak.

Megemlékezés 2018-ban

A szobor egy dombon helyezkedik el Jerevánban, onnan őrzi a várost. Minden év május 9-én az örmények virágokat helyeznek el a szoborhoz, ezzel emlékezve a második világháború örmény mártírjaira. A talapzaton a Honvédelmi Minisztérium Örményország Anyja Katonai Múzeuma található. Eleinte a második világháborúnak szentelt katonai múzeumnak adott otthont, manapság a kiállítótér nagy részét a hegyi-karabahi háborúnak (1988–1994) szentelik. A kiállításon a résztvevők személyes tárgyai, fegyverei, dokumentumai láthatók, a falakat pedig portréik díszítik. Más történelmi leletek között van egy térkép, amelyen az örmény erők dolgoztak ki Şuşa elfoglalására irányuló hadjáratot.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]