Óriás galacsinhajtó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Óriás galacsinhajtó
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Család: Lemezcsápúak (Scarabaeidae)
Nem: Scarabeus
Faj: S. typhon
Tudományos név
Scarabaeus typhon
(Waldheim, 1823)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Óriás galacsinhajtó témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Óriás galacsinhajtó témájú kategóriát.

Az óriás galacsinhajtó (Scarabeus typhon) az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe azon belül a rovarok (Insecta) osztályába, a bogarak (Coleoptera) rendjébe, a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe, a lemezescsápúak (Scarabaeidae) családjába, a ganajtúrók (Scarabaeinae) alcsaládjába és a Scarabeus nemzetségébe tartozik. A ganajtúrók legnagyobb faja Magyarországon.

Elterjedése[szerkesztés]

A Balkán-félszigettől északra, vagyis a Mediterráneum északkeleti felén él. Magyarországon főként az Alföldön, a Duna–Tisza köze gyéren füves, homokos területein fordul elő.

Leírás[szerkesztés]

Mélyfekete színezetű, erős kitinpáncélú bogár. Mérete a 20–30 mm-t érheti el. Elülső görbült lábai ásólábak. Fején félkörívben hat darab előrenyúló foga van.

Táplálkozás[szerkesztés]

Utódai kizárólag juhtrágyából készült galacsinokat esznek, ám maga a kifejlett állat más emlősök trágyájából is szívesen táplálkozik. 30–40 mm átmérőjű galacsinokat alkot, hátsó lábaival hengerré alakított trágyadarabkákból, melyeket föld alatti üregében fogyaszt el.

Életmód[szerkesztés]

Fészkét a hím június második felében ássa meg, amelyet a nőstény galacsinokkal tölt tele. A galacsinok nem csupán a felnőtt állatnak szolgálnak táplálékul, hanem a peték kifejlődésének is a színterei. Alkonyatkor válnak aktívakká, kitartó repülők.

Források[szerkesztés]