Ugrás a tartalomhoz

ÓE Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ÓE Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet

A Geoinformatikai Intézet épülete 2023-ban, a Pirosalma utcában
A Geoinformatikai Intézet épülete 2023-ban, a Pirosalma utcában
HelyMagyarország, Székesfehérvár
Típusfelsőoktatási intézmény
IgazgatóPődör Andrea
Elérhetőség
Cím8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1–3.
Elhelyezkedése
ÓE Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet (Székesfehérvár)
ÓE Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet
ÓE Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet
Pozíció Székesfehérvár térképén
é. sz. 47° 11′ 19″, k. h. 18° 25′ 08″47.188747°N 18.418803°EKoordináták: é. sz. 47° 11′ 19″, k. h. 18° 25′ 08″47.188747°N 18.418803°E
Térkép
Az ÓE Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet weboldala

A Geoinformatikai Intézet (röviden GEO) az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának egyik intézete. 2014 előtt a Nyugat-magyarországi Egyetem egyik kara volt. Székesfehérváron található, a Pirosalma u. 1–3. szám alatt. 2001 előtt az iskola hivatalos neve Földmérési és Földrendezési Főiskola volt. Igazgatója 2018. június 4-től Pődör Andrea.[1]

A Geoinformatikai Intézet az UNIGIS nemzetközi térinformatikai távoktatási hálózat magyarországi partnerintézménye és képviselője.[2]

Szervezeti felépítés[szerkesztés]

 • Geomatikai Intézet
  • Geodézia Tanszék
  • Fotogrammetria és Távérzékelés Tanszék
  • Geoinformatikai Technológiák Tanszék
  • Természettudományi Tanszék
 • Területfejlesztési Intézet
  • Földrendezési Tanszék
  • Térinformatika Tanszék
  • Általános Jogi Tanszék
  • Társadalomtudományi Tanszék

Története[szerkesztés]

A Kar története összefonódik a magyar földmérés és a Soproni Egyetem második világháború utáni történetével.

Nem teljesen előzmények nélküli a fehérvári kar Sopronhoz tartozása, hiszen az évezredes múltra visszatekintő földmérés tudományában önálló mérnökképzés Magyarországon először Sopronban indult meg, amikor 1949-ben létrehozták az akkor a budapesti Műegyetemhez tartozó Főiskolán belül az Erdőmérnöki és Földmérő mérnöki Kart. 1960-tól a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Kara képez (jelenleg is) okleveles földmérő mérnököket.

A II. világháború után a földmérés növekvő szakember igényeit ezek az intézmények már nem tudták kielégíteni. A társadalmi igények hatására a felsőfokú szakemberképzés továbbfejlesztése és korszerűsítése céljából hozták létre 1962-ben a Kar jogelődjét, a Felsőfokú Földmérési Technikumot Székesfehérváron.

A soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Főiskolai Karaként földmérő és földrendező szakokon székesfehérvári székhellyel 1972 őszén kezdődött el a földmérők, majd 1975-től a földrendezők képzése. A tantervek és a tantárgyi programok időben szorosan követték és követik a tudományterület változásait, a gyors technikai-technológiai fejlődést, figyelembe veszik a földügyi szakágazat képzéssel szemben támasztott igényét és a felsőoktatás fejlesztésének feladatát. Ennek megfelelően a tantervek, a tantárgyi programok 5 évenként nagyobb mértékben, közben kisebb mértékben változtak, alakultak. Az 1998/99. tanévtől új tanterv szerint folyik az oktatás. 2001 februárjától egy új szakon, az ingatlan-nyilvántartási szervező szakon, levelező, majd nappali tagozaton indult meg a képzés.

A továbbképzésben ez ideig ipari geodézia, fotogrammetria, geodéziai adatfeldolgozás, ingatlan-nyilvántartás és geoinformatika szakirányban folyt oktatás. Az oktatás-nevelés mellett fontos feladata volt a GEO főiskolának a kutatási tevékenység, valamint a kapcsolatok kiépítése hazai és nemzetközi szervezetekkel, felsőoktatási intézményekkel.

Az intézmény közvetlen irányító főhatósága 1993-ig a Földművelésügyi Minisztérium volt. Az 1993. évi felsőoktatásról szóló LXXX. törvény értelmében valamennyi magyarországi egyetem és főiskola az Oktatási Minisztérium irányítása alá tartozik. 2000. január elsejétől a felsőoktatási intézmények integrációja után az egyetem új nevet kapott: Nyugat-magyarországi Egyetem.

2014. július 1-jétől a Geoinformatikai Kar az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának (AMK)  Geoinformatikai Intézeteként működik.

Nevezetes tanárok[szerkesztés]

 • Busics György, 2014–2018 között intézetigazgató
 • Baboss Csaba, geometria tanár
 • Engler Péter, fotogrammetria, távérzékelés, topográfia és fotóinterpretáció tanár
 • Joó István, felsőgeodézia tanár
 • Udvardy Péter, Vidék- és területfejlesztés, EU agrárpolitika, Településszociológia, Meteorológiai ismeretek
 • Ágfalvi Mihály, építőmérnök, 1981–1991 között tudományos igazgatóhelyettes volt
 • Dömsödi János, a Földtan, Talajtan, Földhasználat, Földminősítés tantárgyak oktatója (1989-2010).

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Archivált másolat. [2018. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 7.)
 2. Hungary | Postgraduate Diploma in Geoinformatics (amerikai angol nyelven). Unigis.net. (Hozzáférés: 2023. március 9.)

Források[szerkesztés]