Észak-Szumátra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Észak-Szumátra zászlaja
Térkép Észak-Szumátra

Észak-Szumátra (Indonéz nyelv: Sumatra Utara) Indonézia tartomány. Szumátra nagy északnyugati övéből áll, fővárosa Medan. Észak-Szumátra a negyedik legnépesebb tartomány Nyugat-Jáva, Kelet-Java és Közép-Jáva után - területe 72,981 km2, és a 2015. évi népszámláláskor 13,923,262 lakosa volt; a legfrissebb hivatalos becslés 2019 közepén 14 639 400.[1]

Történelem[szerkesztés]

A hollandia kormányzat alatt Észak-Szumátra volt egy kormány, a Gouvernement van Sumatra nevű kormány, egy olyan területtel, amely a Szumátra teljes szigetét lefedi, Medan városában található kormányzó vezetésével.

A függetlenség utáni időszakban a Regionális Nemzeti Bizottság (KND) első ülésén Szumátra tartományt három al-tartományra osztották, nevezetesen: Észak-Szumátra, Közép-Szumátra és Dél-Szumátra. Maga az Észak-Szumátra tartomány három rezidenciának nevezett közigazgatási régió egyesül, nevezetesen: az Aceh-rezidencia, a Kelet-Szumátra-rezidencia és a Tapanuli-rezidencia.

Földrajz[szerkesztés]

Észak-Szumátra tartomány az északi szélesség 1 ° -4 ° -án és a kelet-hosszúság 98 ° - 100 ° -on helyezkedik el, Észak-Szumátra tartomány szárazföldi területe 72 981,23 km².

Területi határ[szerkesztés]

Észak Aceh tartomány és Malacca-szoros
Kelet Malacca-szoros
Dél Riau tartomány, Nyugat-Szumátra tartomány és az Indiai-óceán
Nyugat Aceh tartomány és Indiai-óceán

Referenciák[szerkesztés]

  1. Badan Pusat Statistik, 2019.