Éjjeli kávézó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Éjjeli kávézó (Terrasse du café le soir)
Van Gogh - Terrasse des Cafés an der Place du Forum in Arles am Abend1.jpeg
MűvészVincent van Gogh (1888)
Típus olaj, vászon
Műfaj cityscape
Magasság80,7 cm,
31,8 in
Szélesség65,3 cm,
25,7 in
Múzeum Kröller-Müller Múzeum
Gyűjtemény Kröller-Müller Museum
Település Otterlo, Hollandia
Katalógusszám
  • F467 (J.-B. de la Faille: L'Œuvre de Vincent van Gogh, catalogue raisonné)
  • JH1580 (The New Complete Van Gogh: Fully revised and enlarged edition of the Catalogue raisonné)
Anyag
A Wikimédia Commons tartalmaz Éjjeli kávézó témájú médiaállományokat.

Az Éjjeli kávézó (Terrasse du café le soir) Vincent van Gogh holland festő 1888-ban készített alkotása, melyen egy arlesi kávézó terasza látható.

A festmény[szerkesztés]

A kávézó terasza 2015-ben

Van Gogh 1888 szeptemberében Arlesban a Place de Forum tér északkeleti sarkában állíthatta fel festőállványát. Bal felől a rue de Palais-ra vezető utca sarka, a kép középpontjában a kávézó kivilágított terasza, a vendégek, a háttérben pedig a templomtorony (ma Musée Lapidaire) felé vezető utcácska, az éjszakai égbolt, jobboldalt pedig egy kis virágbolt látható.

Van Gogh nem szignálta a festményt, de három levelében is megemlítette.

Az amszterdami van Gogh múzeum kurátorai szerint a festményt Maupassant A szépfiú című regényének egyik részlete inspirálhatta a művészt. „A Madeleine-templom felé fordult, és sodródott a tömeg áradatával, amely a hőségtől elnehezedve folydogált. A zsúfolt nagy kávéházak kiáradtak a gyalogjáróra; a kivilágított homlokzat éles és nyers fényében mutogatták iszogató vendégeiket. Kis négyszögletes vagy kerek asztalokon mindenféle árnyalatú, vörös, sárga, zöld, barna folyadékok álltak előttük; a vizeskancsók belsejében ragyogtak a nagy, átlátszó jéghengerek, amelyek a szép tiszta vizet lehűtötték.”[1] Bogomila Welsh-Ovcharov ezzel szemben úgy véli, hogy Louis Anquetin Avenue de Clichy: 5 o'clock in the evening című írása volt van Gogh ihletője.

A festmény nem csupán egy kávézói életképet ábrázol, véli Jared Baxter az Anistoriton című folyóiratban megjelent cikkében, hanem Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora (1498) című híres freskójának interpretációja.

A festményt első alkalommal Kávézó, este (Café, le soir) címmel 1891-ben állították ki. Ez volt van Gogh első olyan alkotása, melyre csillagos égboltot festett. Még ugyanebben a hónapban festette Csillagos éjszaka a Rhône felett (1888) című alkotását. Egyik leghíresebb műve a Csillagos éj 1889-ben, míg a Falusi út Provence-ban, éjjel (1890) egy évre rá készült el.

A festmény ma Otterlóban a Kröller-Müller Múzeumban látható.

Megjelenése a kultúrában[szerkesztés]

Mind a kávézó, mind a festmény megjelenik van Gogh életét bemutató A nap szerelemese (1956) című filmben, valamint a Ki vagy, doki? című brit televíziós sorozat Vincent és a doktor című epizódjában. Horvátországban az arlesi kávézóhoz hasonlító kávézót nyitottak.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Guy de Maupassant. A szépfiú, ford. Benedek Marcell, Budapest: Európa [1885] (1973) 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]