Édouard René Lefebvre de Laboulaye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Édouard René Lefebvre de Laboulaye
Édouard Laboulaye (photo).jpg
Született 1811. január 18.
Párizs
Elhunyt 1883. május 24. (72 évesen)
Párizs
Sírhely Père-Lachaise temető
Állampolgársága francia
Nemzetisége francia
Gyermekei René-Victor Lefebvre de Laboulaye
Foglalkozása jogtörténeti író, tanár, politikus, publicista
Díjak Francia Köztársaság Becsületrendjének tisztje
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Édouard René Lefebvre de Laboulaye témájú médiaállományokat.

Édouard René Lefebvre de Laboulaye (Párizs, 1811. január 18. – Párizs, 1883. május 24.) francia jogtörténeti író, tanár, politikus és publicista, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja.

Élete[szerkesztés]

A párizsi jogakadémián tanult és rövid ideig öccsének, Károlynak a betűöntödéjében dolgozott, aki íróként és feltalálóként vált ismertté. Miután néhány műve (köztük a Recherches sur la condition civile et politique des femmes depuis les Romains jusqu'a nos jours, 1843) pályadíjat nyert, 1845-ben megválasztották az Académie des Inscriptions tagjává, 1849-ben pedig kinevezték az összehasonlító jogtudományok tanárává a Collège de France katedrájára. 1871-ben képviselő lett, 1875-ben pedig élethossziglan szenátor.

Laboulaye a feltétlen szabadságot hirdette; a nevelés, a lelkiismeret, az egyesülés szabadsága mellett síkra szállt a rabszolgaság ellen is. Legkiválóbb alkotása a nagy készültséggel és mély kritikával megírt Histoire politique des États-Unis 1620-1789 (magyarul is: Az Egyesült-Államok története, Huszár Imre és Szász Domokos fordításában, Budapest 1871). Szatirikus korrajza Paris en Amérique (magyarul: Páris Amerikában, fordította Márkus István, Budapest 1872) nagy hatottak neki. Unokája, Bertrand Ferenc Mahé de Laboulaye (1795–1840) híres sakkjátékos volt, ő írta meg az életrajzát.

Források[szerkesztés]