Árpád-házi Szent Erzsébet-templom (Halásztelek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Árpád-házi Szent Erzsébet-templom
Halásztelek jurtatemploma
Halásztelek jurtatemploma
Vallás Keresztény
Felekezet katolikus
Egyházmegye Székesfehérvári egyházmegye
Védőszent Szent Erzsébet
Lelkész Kispál György
Építési adatok
Építése 1976–1986
Tervezője Csete György
Felszentelés 1982
Felszentelő Szakos Gyula
Elérhetőség
Település Halásztelek
Hely Kisgyár utca 44.
Elhelyezkedése
Árpád-házi Szent Erzsébet-templom (Pest megye)
Árpád-házi Szent Erzsébet-templom
Árpád-házi Szent Erzsébet-templom
Pozíció Pest megye térképén
é. sz. 47° 21′ 49″, k. h. 18° 58′ 55″Koordináták: é. sz. 47° 21′ 49″, k. h. 18° 58′ 55″
Az Árpád-házi Szent Erzsébet-templom weboldala

Az Árpád-házi Szent Erzsébet-templom Halásztelek központjában, a Kisgyár utcában áll. A templom az 1970-es–80-as évek egyik jelentős organikus alkotása, tervezője Csete György.

Története[szerkesztés]

1953-ban jött létre az önálló Árpád házi Szent Erzsébet Egyházközség és Plébánia.

1971-től az Árpád-házi Szent Erzsébet egyházközösség plébánosi teendőit Szenderffy Ferenc, egykori tököli káplán látta el.

A halásztelki templom 1976 és 1986 között épült, a római katolikus és a görögkatolikus hívek összefogásával, Szenderfi Ferenc plébános kezdeményezésére. A templom épülete ősi magyar sátorforma, szimbolizálva ezzel az égbolt és a föld találkozását. A templom tér a hagyományos katolikus templomok térszervezésével felhagyva centrális teret alkot, ahol a félgömb kupola középpontjában helyezkedik el az oltár. A tér belső elrendezésénél az aranymetszés szabályait alkalmazták. Tervezője Csete György építőművész és Dulánszki Jenő statikus volt. A belsőépítészeti kialakításban Csete Ildikó iparművész segített.

Csete György a radikális organikusok csoportjához tartozik. Épületei a magyar történelemhez kapcsolódnak, templomai rendszerint centrális elrendezésűek, többszintesek, így 1982-es halásztelki temploma is, mely az első szakrális építménye. Ez tulajdonképpen egy rézlemez-fedésű félgömb, mely formájában a magyar sátrat, a jurtát idézi. Az épület belső szerkezete – mintegy negatív formaként – a gömb formájú szentségházon rajzolódik ki. A nyíló rózsát mintázó oltár a templom titulusának és védőszentjének, Szent Erzsébetnek a legendájára utal.

Előzőleg csak szűkös miséző hely volt a településen. A hetvenes évek végén kapott az egyházmegye engedélyt az új templom megépítésére, de csak akkora alapterületű lehetett, mint a korábbi miséző helyként is használt paplak. Csete György építész szellemes ötlete volt, hogy ide egy háromszintes „jurtát” kell építeni. Az első szint földbe mélyesztve a plébánia közösségi termeinek ad helyet, a második szint a plébánia - mindez betonból, illetve téglából, köralaprajzzal - és a felső szint a félgömb alakú, fából készült jurtatemplom, kívül rézlemezborítással. A templom stílszerűen föntről kapja a fényt. A hajdani miséző hely egyetlen valamire való művészi alkotása egy szép tiroli Szent Erzsébet-szobor volt. A jurtatemplomnak is ez lett az ékessége, és ezért választották Szent Erzsébetet a templom védőszentjéül.

A templom térszervezése[szerkesztés]

A halászteleki templom az ország egyetlen jurtatemploma. A 16 sarokkal közrefogott gömbhéj, a magyar Szent Korona boltozatának formáját veszi fel, nyitott opeionja fölött kis szögben elfordított latin kereszttel. A templom kialakításában Csete György kozmikus világmodellje jelenik meg.

A templom berendezése[szerkesztés]

A keresztelő pult és a papi szék gótikus elemeket tartalmaz, az oltár pedig rendhagyóan kör formájú. A tubernákulumot a templom szerkezetének kicsinyített másaként a helyi SzIMFI dolgozói készítették. Az oltár mögötti zászlókat, a miseruhát és az oltárterítőt Csete György felesége, Csete Ildikó textilművész készítette.[1][1][2]

A templomban szolgáló papok[szerkesztés]

  • 1971–1992 Szenderffy Ferenc
  • 1992–1999 Aczél László pálos szerzetes[3]
  • 1999–2000 Simon Péter, Balázs Tibor helyben lakó lelkipásztori munkatárssal, hitoktatóval
  • 2000– Kispál György plébános, a lelkipásztori munkatárs továbbra is Balázs Tibor

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2015. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 17.)
  2. Archivált másolat. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 17.)
  3. http://ujember.hu/faradhatatlan-szolgalat-krisztusert/

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]