Államalkotó rovarok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Házi méh dolgozó a méhanyát eteti
Darázsfészek (Polistes dominula — papírdarázs)
Erdei vöröshangya (Formica rufa) fészke
Termeszvár (Botswana, Okavango-delta)

Az államalkotó rovarok (euszociális rovarok) a rovarok (Insecta) egyik nem származástani alapon, hanem életmódjuk alapján összevont csoportja. Képviselőik főleg a hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendjéből kerülnek ki, de a konvergens evolúció eredményeként ilyenek a csótányok (Blattodea) rendjébe tartozó termeszek (Isoptera) közösségei is. A hártyásszárnyúak között az együttélésnek ez a fejlett formája a hangyák mellett:

csoportjaiban fejlődött ki.[1]

Maga az „euszociális együttélés” ennél lényegesen tágabb értelmű kifejezés; más változataira rendszertanilag egészen távol eső csoportokban is találunk példákat; ilyenek az emberi társadalmak is.

Közös sajátosságaik[szerkesztés]

Valamennyi ilyen fajra jellemző:

  1. a fejlett ivadékgondozás,
  2. a polimorfizmus (kasztok),
  3. a generációk együttélése,
  4. a reproduktív munkamegosztás és
  5. a vegetatív egyedek munkamegosztása, illetve együttműködő viselkedése.[2]

Többalakúság[szerkesztés]

A polimorfizmus lényege, hogy a közösségben különböző feladatokra specializált és ezért eltérő testalkatú imágók élnek együtt; ezek az úgy nevezett kasztok.

Általános csoportjaik:

  • a szaporodóképes
    • hímek és
    • nőstények, valamint
  • a nőivarú, de általában fejletlen petefészkű dolgozók. Ez utóbbi kaszton belül különféle, ugyancsak feladatorientált alkasztok (például katonák) alakulhatnak ki.

Generációk együttélése[szerkesztés]

A generációk együttélésének jellegzetes eleme, hogy az egyedek az „euszociális gyomor” elve alapján kölcsönösen etetik egymást. Ezen túl egyes dolgozók gondoskod(hat)nak a petékről és a lárvákról, mások táplálékot gyűjtenek, hogy etessék előbbieket és az ivaros kasztokat stb.

Idegen fajok bevonása[szerkesztés]

Egyes közösségek működéséhez más fajú élőlények (többnyire rovarok vagy gombák) közreműködése is szükséges — vagy éppen ellenkezőleg, el kell azokat viselniük. Ezek vagy saját akaratukból csatlakoznak a közösséghez, vagy éppen annak ellenére, mivel az együttélés módja rendkívül széles skálán változik a szimbiózistól az élősködésig.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Maák István Elek: Táplálékforrás, szignál, fertőzésgóc — tetemek szerepe egyes hangyafajoknál (Hymenoptera: Formicidae) p. 4.
  2. Gallé, L.2013.A szupraindividuális biológia alapjai: populációk és közösségek ökológiája. Jate Press Szegedi Egyetemi Kiadó,Szeged, pp. 156–165.

Források[szerkesztés]