Zograf Longin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zograf Longin
Született1500-as évek
Foglalkozásafestőművész
SablonWikidataSegítség
Szent Száva és Szent Simeon Nemanja, Belgrádi Nemzeti Múzeum
III. Uros Szent István király az életből vett jelenetekkel, Decani, Szerbia

Zograf Longin (Hvosna, az 1530-as években) a 16. század legjelentősebb szerb ikonfestője. Műfordító és író is volt.[1]

Élete[szerkesztés]

Fennmaradt életrajzi adataiból és aláírásából kiderül, hogy először laikus, majd szerzetes volt a Peć és Sopoćani kolostoraiban.[2] Valódi munkahelye a Visoki Dečani kolostor volt. 1566 és 1598 között tevékenykedett.[3] Kezéből ikonok és freskók kerültek ki Peć, Visoki Dečani,[4] Piva, Velik Hoča, Lovnica kolostoraiba, egészen a Bijelo Polje melletti Cikote és Nikoljica falusi templomig.

Zograf Longin aszketikus stílusa erősen köszönhető a szöveges modelleknek. Alakjai komolyak, elnyújtottak, a 14. századi szerb festészet erőteljes irányzatait követik.

Az ikonok közül a „Szent Száva és Simeon” (Szerb Nemzeti Múzeum), „IV. István Uroš szerb cár” (Dečani kolostor) és „Miasszonyunk Krisztussal” (Lovnica kolostor) ismertek.

Leghíresebb ikonja a mai Bosznia-Hercegovinában található lovnicai Szent György-templom ikonosztázai számára festett „Miasszonyunk Krisztussal”. Az arany alapra festett ikon zöld, kék, lila, vöröses és okker tónusok harmonikus színválasztékával és színárnyalatos színezéssel ragad magával. Ezt az ikont a szerb barokk mesterek, például Paja Jovanović kompozícióival együtt mutatták be a szerb pavilonban az 1900-as párizsi világkiállításon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Oto Bihalji-Merin (Hrsg.): ИКОНЕ СРБИЈЕ и МАКЕДОНИЈЕ. Prosveta, Beograd 1962, S. XVII.
  2. Aleksandra Nitić: 119. Icon with Saints Sava and Symeon. In: Helen C. Evan: Byzantium - Faith and Power (1261-1557). The Metropolitan Museum of Art, New York/ Yale University Press, New Haven 2004, ISBN 1-58839-113-2, S. 200–201.
  3. Museum. UNESCO. 1981
  4. Rakocija, Miša (2008). Niš and Byzantium (in Serbian). Niš: University of Niš. Retrieved 29 October 2018

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zograf Longin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]