Xella

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Xella
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva2002
SzékhelyDuisburg
Iparágbuilding materials trade
FormaGesellschaft mit beschränkter Haftung
A Xella weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Xella témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Xella International GmbH egy Duisburg-huckingeni székhelyű vállalatcsoport, mely fő tevékenysége építő- és hőszigetelőanyagok gyártása és forgalmazása.

Vállalat[szerkesztés]

A Xella Csoport ásványi alapanyagú építő- és hőszigetelőanyagokat fejleszt, gyárt és értékesít.[1] Az Ytong, Silka és Hebel márkákkal a Xella a világ egyik legnagyobb pórusbeton és mészhomoktégla gyártója; A Multipor a nem éghető ásványi hőszigetelőlapokat jelenti, az Ursa pedig Európa egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártója.

A Xella blue.sprint digitális szolgáltatásának igénybevételével virtuálisan létrehozható egy adott épület, azon célból, hogy minél optimálisabb legyen a felhasznált építőanyag tervezése. Ennek alapja egy IFC-modell.[2] Ily módon a héjépítési költségek akár 20 százaléka, az építési idő 30 százaléka is megtakarítható.[3]

A vállalatcsoportnak 95 gyára van több mint 25 országban. 2020-ban a Xella-konszern 1,5 milliárd eurós árbevételt ért el 7.095 alkalmazottal.[4]

A luxemburgi Xella International Holdings tulajdonosa a Lone Star pénzügyi befektető csoport, aki 2017-ben vette át a Xella-konszern többségi részét két magántőke társaságtól, a PAI partnertől (Franciaország) és a Goldman Sachs Capital Partnerstől (USA), [5] akik a Haniel családtól még 2008 szeptemberében vásárolták meg a Xella csoportot.

Történet[szerkesztés]

Az 1940-es évek óta létező Haniel Bau-Industrie vállalat 1948-tól mészhomoktéglát gyártott. 2000 és 2002 között a cég megvásárolta a Goslar Fels, Hebel és Ytong gyárakat egyaránt. Sőt, 2002-ben elkezdett terjeszkedni Kína felé, így esedékessé vált egy új név bevezetése. 2003-ban a vállalat Xella Baustoffe néven mutatkozott be a müncheni BAU vásáron. Ugyanebben az évben a cég megvált a flechtingeni Norddeutsche Naturstein GmbH (NNG) részesedésétől, amely 2005 óta a Basalt-Actien-Gesellschaft leányvállalata.

A Xella ezt követően bezárt számos pórusbeton gyárat, kizárólag a korábbi Hebel üzemeket, így megszüntetve több száz munkahelyet.

2003 óta a Xella saját kutatás-fejlesztési céget tart fenn Brandenburgban, két telephellyel – az egyik a Lehnin melletti Emstalban, a másik pedig a Bad Belzig melletti Brückben. Itt a laboros kollégák olyan kutatásokat folytatnak, mint termék- és folyamatfejlesztés, alkalmazástechnikai és épületfizikai mérések.

2006-ban eladásra került a Langenfeldben székelő Halfen leányvállalat, mely rögzítési technológiával foglalkozott. 2007-ben és 2008-ban további nemzetközi terjeszkedés történt Kelet-Európában, valamint Kínában és Oroszországban.

2008-ban a Haniel konszern eladta a Xella csoportot a PAI Partner és a Goldman Sachs Capital Partners befektetői csoportnak. 2009-ben és 2010-ben a Xella új Ytong gyárat nyitott Romániában és Kínában, valamint egy mészhomoktégla gyárat Oroszországban. 2011 áprilisában a Xella beköltözött új vállalati központjába Duisburg-Huckingenbe. 2012. május 11-én a Xella székházát elkeresztelték Axel Eriksson Háznak, ezzel tisztelegve a svéd építész és kutató előtt, aki 1923-ban feltalálta a pórusbeton építőanyagot.

2012 márciusában meghiúsult a koppenhágai székhelyű dán H+H International A/S részvényeinek többségi átvétele. A Német Szövetségi Kartellhivatal megtiltotta a felvásárlást, mert az monopol erőfölényt teremtett volna a Xella konszern számára a pórusbeton és könnyűbeton falazóelemek észak-német és a nyugat-német regionális piacán. A kedvezőtlen piaci helyzetre hivatkozva 2015 októberében törölték az esetleges IPO-t. 2016 december 1-ével az amerikai alapkezelő befektetései vállalat eladta a Xella csoportot a Lone Star leányvállalat részére. 2017 augusztusában a konszern egy újabb márkával bővült, felvásárolta a spanyol hőszigetelőanyag-gyártó céget, az Ursa-t.

Márkák[szerkesztés]

A Xella csoport az Ytong, Silka, Multipor, Hebel és Ursa termékmárkáinak kompetenciáit és know-how-ját egyesíti, folyamatosan fejleszti. Az építőanyag-iparban azon kevés európai vállalatok egyike, aki saját technológiai és kutatóközpontot működtet, amely három részleggel rendelkezik: termék- és folyamatfejlesztés, alkalmazástechnikai és épületfizikai kutatás.

Források[szerkesztés]

  1. "Xella Sustainability Report"(PDF)
  2. "Xella digital service"
  3. "AAC worldwide"
  4. "Xella Facts & Figures"

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Xella című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.