Wikitruth

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikitruth
Adatok
TípusWeboldal

Alapítva2006
Áringyenes
Tulajdonosismeretlen
Kiadóismeretélen
Főszerkesztőismeretlen
Szerkesztőismeretlen
Társszerkesztőismeretlen
Munkatársakismeretlen
Nyelvangol

A Wikitruth weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Wikitruth témájú médiaállományokat.

A Wikitruth egy angol nyelvű, szabad felhasználású (GFDL licenc alatti), de nem szabad szerkesztésű weboldal volt, ami a Wikipédia alapelveinek és működésének bírálatának szándékával jött létre. 2006. március 20-án indult el. Bár technikailag a wikiwikiweb rendszer szerint működik, és a működtető szoftver megegyezik a Wikipédiáéval, de nem tekinthető valódi wikiwikiwebnek, ugyanis a szabad regisztrálás és a szabad szerkesztés nem lehetséges.

Az oldal szerkesztői szerint a Wikipédia struktúrája és működése alapvetően hibás. Az oldal a Wikipédia számos fogalmát és a Wikimedia Alapítvány meghatározó tagjait - elsősorban Jimbo Wales-t is kritizálja. Számos, szerkesztők elleni gúnyos és személyeskedő megjegyzést tartalmaz,[1] főoldalán pedig zsurnaliszta stílusú címek olvashatóak.

A Wikitruth, bár apróbb szerkesztések a laptörténete szerint 2010-ben is történtek, ugyanez év őszén végleg törlődött a szerverekről, már csak internetes archiváló oldalakon elérhető.

A létrehozók és szerkesztők[szerkesztés]

The Wikitruth banner.

A létrehozók és szerkesztők kiléte ismeretlen. A Wikipédián található kép alapján, amelyet eredetileg a Wikitruth szerkesztői tettek közzé az oldalukon,[2] valószínűsíthető, hogy egy részük visszavonult Wikipédia adminisztrátor.

Nyilvánosság[szerkesztés]

Az első fontosabb említése a médiában 2006 április 13-án történt a brit The Guardian-ben; szerzője Andrew Orlowski, a The Register c. brit technológiai hírportál San Franciscó-i irodavezetője.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (angol)Phil Sandler[halott link]” Bejegyzés (oldal) a Wikitruthban. Link beill.: 2010. 07. 23.
  2. File:Restore Wikitruth info.png (Kép az angol Wikipedia-n.)

További információk[szerkesztés]