Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2023-09-16

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

V. István[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

IV. László cikkében szerepel, hogy okleveleiben III. Lászlónak nevezte magát, mert a trónkövetelő II. Lászlót nem számozták bele. Apja, V. István okleveleiben is előfordul-e, hogy a számozásnál kihagyják a szintén trónkövetelő IV. Istvánt, és emiatt V. Istvánt címezik negyediknek?
--2001:4C4D:218A:4000:58C3:A012:917B:84F1 (vita) 2023. szeptember 16., 15:36 (CEST)[válasz]
felelet
Nehéz erre a kérdésre válaszolni! Nekem azért, mert kire vonatkozik a többesszám harmadik személyű igealak: 'címezik'!
Ugyanis nem vagyok történész, pláne majdnem ezer éves eseményekkel nem foglalkoztam.
Ezért beleolvastam a mi Wikipédiánk IV. István magyar király és V. István magyar király szócikkébe. Kiderült ezekből számomra, hogy az 1100-as években királyok és ellenkirályok vetélkedtek egymással a birodalmon belül, akik nem ismerték el egymást uralkodónak. Tehát a sorszámozásuk - úgy látszik, akkor már szokás volt önmaguk sorszámozása is - egyfajta állásfoglalást jelenthetett mellettük vagy ellenük a hűbéres urak számára.
Te az uralkodók által megfogalmazott oklevelek tartalmára kérdezel, azokban hányadiknak számozták („címezték”) magukat. Nem tudom. (Úgy látszik, szerkesztőtársaink sem tudják.)
Ma a történészek - időrendi sorrendben - mindegyiküket uralkodóknak tekintik, és eszerint sorszámozzák meg az azonos nevűeket. Szócikkeink is. Ez így logikus, hiszen mindegyiknek voltak vazallusai, kegyúri jogokkal is éltek, viszont nekünk már nem kell hűségesküt tennünk egyikük mellett sem...
vitorlavita 2023. szeptember 17., 10:49 (CEST)[válasz]