Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2023-03-08

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Országház-nyomat készítése[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni: Országházról bélyegzőt ( nyomószerszámot ) készíttetnék és ezt kereskedelmi célra használnám mi a teendőm. Sokszorosítanám és szuvenír ként értékesíteném, több terméken. Eddig arra a megállapításra jutottam ha közterületen ál építmény nem kell engedély a kereskedelmi fel használására sokszorosítás és kereskedelmi célú felhasználására.
Várom válaszát. Üdv: Bánfi János.
(A fent leírtakat a be jelentkezésekre és regisztrációra vonatkozóan nem tudom megoldani én csak egy egyszerű ember vagyok aki nem a számító gép előtt tölti az idejét azét nem mert fizikai munkát végzek. Ezt a munkavégzést nem lehet számító gép mellöl végezni.)
--2A01:36D:3500:8348:4C62:D396:491E:EF62 (vita) 2023. március 8., 23:44 (CET)[válasz]
felelet
Maga a bélyegzőkészítés nem igényel hatósági engedélyezést. Bárki használhat saját bélyegzőt. (Mert a bélyegzés megléte nem tesz úgymond hivatalossá semmilyen papírt.)
De a jogosulatlan használat megvalósíthat a Büntető Törvénykönyvben szankcionált, például közbizalom elleni bűncselekményeket. Ilyen bizalomkeltő bélyegzők az orvosok, jogászok (ügyvédek, közjegyzők stb.), hatóságok által használt bélyegzők. Részletesebben erről az alábbi cikkben olvashatsz:
Jogi fórum: a bélyegzésről
A konkrét kérdésed egyébként számomra is fejtörést jelent: nem tudom a választ! Ezért azt tanácsolom, fordulj a bélyegzőkészítő cégekhez, akár többhöz is, mondják meg ők, mi a jó válasz! Ők nyilván találkoztak hasonló igénnyel!
A Google sok cég ajánlkozását sorolja fel, lehet közöttük válogatni:
Google Keresés találati lista (bélyegzőkészítés középületről)
94.21.112.6 (vita) 2023. március 9., 11:43 (CET)[válasz]
Én azt javasolnám, hogy fordulj egy jogászhoz. A Wikipédia nem tud jogi tanácsokat adni, nem vállalhatunk felelősséget az itt közölt válaszokért, mivel nem vagyunk szakjogászok. A személyes véleményem, hogy mivel az Országházat Steindl Imre tervezte, aki több mint 70 éve halott, így az országház akár sematikus rajza már elkészíthető kereskedelmi célokra is - kivéve ha az azt a látszatot kelti, hogy a Parlamentnek valami köze van a termékhez, vagy valami hivatalos pecsét látszatát kelti. Hangsúlyozom, hogy nem vagyok jogász, pusztán az eddigi, képekkel kapcsolatos szerzői jogi tapasztalataim alapján írom ezt. Az lenne a legjobb, ha szakértő véleményét kérnéd. Xia Üzenő 2023. március 9., 13:02 (CET)[válasz]

Sajnáljuk, de nem tekintjük, nem is tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Csak azt tudjuk ajánlani, hogy ilyen jellegű kérdéseiddel fordulj szakemberhez.