Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2023-02-12

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Pest a Reformkorban[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Jókai: És mégis mozog a föld (Nincs róla szócikk). A harc vége (fejezetcím) Idézet:

Katinka sírt, dühöngött, mérgében kijött minden asszonyi formájából (nincs eszményibb rút,* mint egy dühöngő asszony); de menekvésre nem volt mód, s Csollán Berti mindenre csak azt felelte változatlan hidegvérrel, hogy azt őneki a törvény parancsolta ekképp, s ő tudja, hogy mi a kötelessége.

És azzal megindult a csodálatos nyolcasfogat, még pedig neki a Hatvani utcának, végig az Úri utcán, úgy fel a Váci utcára, onnan ki a Kúria elé, s így a kecskeméti kapun át az országútra; a paripák csengettyűje, az ökrök kolompja, a bivalyok csörgője megtette a maga hatását; a béres közbekongatott a két kézre való ostorral, az oláh legény tilinkózott, s az első csacsira felkapott cigánygyerek a postamarsot+ fújta. Soha ehhez hasonló parádét sem az előtt, sem azóta ehelyütt publikum nem látott.


A történet a Jókai születése előtti évtizedben játszódik. Ezért azonosítom az akkori neveket a jelenlegiekkel.

  • Hatvani utca = Kossuth Lajos utca (Hatvani kapu)
  • Úri utca (Herrngasse) = Petőfi Sándor utca
  • Váci utca = Váci utca (Waitznergasse), A történet idejében a Kristóf tér környéke volt; 1830-tól már egy másik út kapta az Váci út nevet (Waizner Strasse) = Bajcsi-Zsilinszky út
  • Kúria = Szemben a Ferencesek templomával, a Curia utca
  • Kecskeméti kapu = A Kecskeméti utca torkolata a Kálvin téren
  • országút (Üllőier Strasse) = Üllői út (ez vezetett Csollán Berti uradalmához, amely Debrecen és Pest között a Tiszánál terült el; a regény szerint)

Kérdésem arra vonatkozik, hogy ez az útvonal lehetlennek látszik; de vajon miért. Jókainak ismernie kellett Pestet 1871-ben, amikor a regényt írta. Az első az, hogy nem törődött a helysznek hitelességével - írói szabadság. A másodidik az, hogy az említett szereplő valóban ennyire kanyarulatos útvonalon vitte haza a feleségét, hogy megtréfálja. Szokása volt a kemény ugratás.:

--MZ/X vita 2023. február 12., 11:47 (CET) MZ/X vita 2023. február 12., 11:47 (CET)[válasz]
én egy regényt nem vennék helytörténeti dokumentumtárnak :) Xia Üzenő 2023. február 12., 18:36 (CET)[válasz]