Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2016-10-25

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ingó vagyon[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a bakban tartott pénz ingo vagyonnak számít- e?
--2A01:36C:115:4473:7852:6DC8:2FB8:2ED1 (vita) 2016. október 25., 00:10 (CEST)[válasz]
válasz
Innen idézek mondatokat: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0027_INY2/ch01s04.html
  • Minden birtokba vehető testi tárgy tulajdonjog tárgya lehet, ebből az következik, hogy dolognak azt a testi tárgyat kell tekinteni, amely birtokba vehető, azaz tényleges uralom alá vonható. A törvény kiterjeszti a dolgok körét azzal, hogy dolognak kell tekinteni a pénzt (mint általános csereértéket), az értékpapírokat (mint valamely jogosultságot megtestesítő okiratot) és a dolog módjára hasznosítható természeti erőket (villamos energia, napfény, szél, víz, atomenergia).
  • A vagyon sokféleképpen osztályozható. A dolgok természeti tulajdonságuk szerint megkülönböztethetők ingó-ingatlan, elhasználható-elhasználhatatlan, helyettesíthető-helyettesíthetetlen, egyszerű-összetett, élő-élettelen dolgok.
  • Ingatlan a föld, és minden, ami vele tartósan egyesítve, szilárd összeköttetésben van (építmény, épület, műtárgy, ültetvény, fák, növényzet, lábon álló termés).
  • Ingó minden egyéb dolog, amely nem ingatlan.
Eljutottunk kérdésed válaszához: a pénz (akárhol van) ingó vagyon.
vitorlavita 2016. október 25., 10:18 (CEST)[válasz]
Nyelvészkedés

Az ingatlan szó rövidülés következménye. Teljes egészében úgy hangoznék, hogy ingathatatlan (azaz, a helyzete nem változik meg akkor sem, ha a tulajdonosa megváltozik). Klasszikusan ilyen a földterület, a ház.

A pénz ezzel szemben átvihető egyik bankból a másikba, tehát ingóság. MZ/X vita 2016. október 25., 18:02 (CEST)[válasz]