Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-04-10

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hány évente születnek új nyelvek?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Bošnjsk Ilija 2015. április 10., 22:46

válasz
Hogyan jutott eszedbe ez a kérdés? Hogyan lehet erre választ megfogalmazni? A nyelv megszületése nem hasonlítható pl. egy gyermek megszületéséhez: amikor elvágják a köldökzsinórt, akkor mondjuk, hogy új állampolgárral gyarapodtunk. A nyelv megszületése nemhogy naphoz nem köthető, de még évhez sem - az új nyelv kialakulása lassú folyamat. Nem tudom, mennyi idő múltán mondta ki valaki, hogy a cseh és a szlovák nyelv, vagy az orosz és az ukrán nyelv stb. két különböző nyelv - néhány évszázadnyi kivárás biztosan kellett ehhez! És még ma sem tartanak ott e nyelvpárok, hogy tolmácsra lenne szükségük egymás megértéséhez!
Vagyis, szerintem nem lehet valamifajta pontos választ adni. Mégis, szerinted mit jelentene az a szám, ha mondanék egyet, hogy hány évente? És ha negatív számot mondok, arra mit mondanál, mi a jelentése?
Nem vagyok nyelvész. (Talán valamelyik szerkesztőnk az lehet.) Laikusként azt gondolom, hogy nem igazán születnek új nyelvek - inkább fogynak.
A globalizáció, az elektronikus média, az internet terjedésének hatására fogynak a tájegységi dialektust beszélők, egyre többen csak az uralkodó nyelvjárást használják - Magyarországon a budapesti terjed. Nincs esélyük pl. a nálunk még meglévő dialektusoknak önálló nyelvvé válniuk.
És tűnnek el nyelvek a civilizáció terjedésével is: Szibériában (pl. a mi nyelvünk rokonait beszélők nagyon kevesen vannak - a hanti nyelven beszélők a legtöbben, kevesebben 15 ezernél), Afrikában, Dél-Amerikában stb. az emberek városba költözése számukra, de utódaik számára biztosan, előbb-utóbb a domináns nyelv kizárólagos használatát eredményezi.
vitorlavita 2015. április 10., 23:55 (CEST)[válasz]
Vélemény
A mai trend a globalizáció. De amúgy a történelem során a nyelvek keletkezése volt a jellemző. Nyelvek sokféleképpen kialakulhatnak, a változás sebessége pedig külön függ az adott helyzettől, így nem lehet ilyen adatot megadni. Van a történeti összehasonlító nyelvészetnek egy olyan fixa ideája, hogy a szabályos hangváltozások rendszeresen, kiszámítható módon jelennek meg a nyelvekben. Ezt azonban igen nehéz lenne megindokolni, ráadásul a hangeltolódás önmagában még nem jelenti új nyelv kialakulását, csak a változását. – LApankuš 2015. április 11., 00:17 (CEST)[válasz]
Válasz 2
A kérdés nagyon általános, általánosan és egyszerűsítve legalább évente születik új nyelv. Ebbe beleértem a mesterséges nyelveket, azzal a szűkítéssel hogy emberi kommunikációra szolgáljon. Tudományos célok mellett sok szépirodalmi műben is felbukkannak újfajta nyelvek. A természetes nyelveknél is egy-egy dialektust nyelvként azonosítanak, vagy egyedi helyesírásával közölnek/találnak írást. A történészek is néha beazonosítanak egy-egy kihalt nyelvet. --Rodrigó 2015. április 14., 23:57 (CEST)[válasz]