Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-02-07

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A felnőttek hogyhogy beszélhetnek bármilyen, és bármennyi idegen nyelvet, a gyerekek viszont miért nem?[szerkesztés]

Tegnap este azt a kérdést tettem fel, hogy miért nem akarják nagyon a szülők, hogy (mi) gyerekek tanulmányozzuk a nyelveket. Most azt szeretném megtudni, hogy

Bošnjak Ilija 2015. február 7., 9:43

Szerintem, a gyerekek is beszélhetnek nyelveket! Sok gyereket ismerek, aki beszélnek 2-3 nyelvet is (valamilyen szinten). Vegyes házasságban a gyerek beszéli a két szülő nyelvét, az óvodában, iskolában még tanul egy-két nyelvet. Akinek van nyelvérzéke, bagyon könnyen elsajátít több nyelvet is (pl. a gyerekek között játszva, de filmnézés közben is). Persze, nem mindenki képes erre. Wikizoli vita 2015. február 7., 10:56 (CET)[válasz]

Képzeljétek el, hogy én is vegyes házasságból születtem. Méghozzá magyar anyától és szerb apától, ezért köszönhető az, hogy két anyanyelvű vagyok.

Bošnjak Ilija 2015. február 7., 11:51

Annyi nyelven beszélhetsz gyerekként is, amennyi az idődbe és energiádba belefér, természetesen anélkül, hogy elhanyagolnád az egyéb kötelezettségeket. Én például nagyon irigylem azokat, akiknek megadatott ez, mint neked is, hogy két anyanyelvük van. Szerintem ez hatalmas kincs, én is nagyon szeretem az idegen nyelveket, de felnőttként már nehezebben tanulom ezeket. Valószínűleg a felnőtteknek azért van több lehetőségük erre, mert a munkaidejük letelte után nincs olyan kötelezettségük, amely időhöz lenne kötve (nincs leckéjük másnapra). Persze kötelezettségeik nekik is vannak, csak más jellegűek. nyiffi üzenj! 2015. február 7., 12:46 (CET)[válasz]

Ismerek egy kisiskolást, aki beszél magyarul ("Anyanyelve"), spanyolul ("apanyelve"), angolul (Az USA-ban él), egy másikat, aki szerbül ("anyanyelve"), angolul ("apanyelve"), magyarul (Magyarországon él). Tehát gyerek is ismerhet több, mint két nyelvet.

A beszéd tanulásának időszakában a három nyelv párhuzamos tanulása gondot okozott, de mire iskolába kerültek poligottok voltak.

Robogos vita 2015. február 8., 20:07 (CET)[válasz]

Léteznek több anyanyelvű emberek?[szerkesztés]

Már mint, hogy vannak-e olyan emberek, akik kettőnél több nyelvet is anyanyelvi szinten beszélnek?

Bošnjak Ilija 2015. február 7., 13:44

válasz
Több anyanyelven beszélő ember nincs, hiszen anyja csak egy lehet annak is, aki több nyelven beszél anyanyelvi szinten. Az ilyen embereket többnyelvűnek nevezzük. Aki két nyelvet tud, azt kétnyelvűnek vagy bilingvisnek nevezzük. Aki kettőnél többet tud, azt többnyelvűnek vagy poliglottnak.
Igen, éltek és élnek ma is többnyelvű emberek. Olvasd el szócikkünket: Többnyelvűség. (Akik ilyen híresek többnyelvűségükről, azok 1-2 idegen nyelven bizonyára anyanyelvi szinten beszéltek.)
vitorlavita 2015. február 7., 17:15 (CET)[válasz]
ugyan anya csak egy van, de anyanyelvből lehet 2 vagy 3 is, amelyeket kisgyerek korától tanult az ember. Mi támogatnánk, hogy románul is tanulj, és később más nyelveken, de szüleid biztos azt akarják, hogy előbb angolból-németből legyél középszinten, és azt hiszik, hogy a románnal ezektől vennél el időt. Hány éves vagy?

Kedves Ilija, ezt ajánlom neked, hogy gyorsabban megtanuld a mostani két nyelvet, hogy azután azt a nyelvet tanuld, amelyiket akarod:

http://angolnyelvtanitas.hu/angolnyelvtanitas-blog

Szalakóta vita 2015. február 12., 15:22 (CET)[válasz]

14 éves leszek két hét múlva, február 23-án.

Bošnjak Ilija 2015. február 13., 14:54