Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-03-16

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--86.59.228.20 (vita) 2014. március 16., 12:27 (CET)[válasz]
válasz
Ni - klikk!
(Máskor - ilyen rövid „kérdést” - ne a szakasz címeként írd be, hanem az oldalunk jobb felső sarkában lévő Keresés-ablakba... Hidd el: gyorsabb eredményre jutsz!)
vitorlavita 2014. március 16., 14:18 (CET)[válasz]
Alternatív válasz

A lovagok akik azt mondják: Ni MZ/X vita 2014. március 16., 17:32 (CET)[válasz]

Önkormányzati bérlakás kommunális adója[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Önkormányzati lakásnál kinek kell fizetnie a kommunális adót? Én úgy tudom, hogy azt mindig a tulajdonosnak kell fizetnie, tehát a bérleményre ez nem vonatkozik! Mivel a bérlakás a Hivatal tulajdona ezért ez őt illeti ! A saját tulajdonnál is a tulajdonosnak kell fizetnie, nem az esetleges (albérlőnek)! Előre is köszönöm, és várom a válaszukat!
Maradok További Tisztelettel: nagyvaradi53
--Nagyvaradi53 vita 2014. március 16., 21:24 (CET)[válasz]
válasz
A vonatkozó törvény: az 1990. évi C. törvény a helyi adókról nem így szól!
E törvénynek a Kommunális jellegű adókról szóló III. Fejezete tartalmazza az implicit kérdést megválaszoló 24. §-t. Ennek szövege:
Kommunális adókötelezettség terheli a 12. §-ban, valamint a 18. §-ban meghatározott magánszemélyt, továbbá azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik. Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.” (Kiemelés tőlem - vitorlavita)
Az én magyarázatom:
  • A kommunális adót az önkormányzat veti ki az adóalanyokra - következésképpen: önmagára nem vet ki adót. Ez egy.
  • Kettő: kommunális adót az fizet, aki a kommunális szolgáltatásokat igénybe veszi.
Az önkormányzat nem természetes személy, így értelemszerű, hogy önkormányzati ingatlan esetén nem az önkormányzat, hanem szerződött bérlője az, aki ezeket a szolgáltatásokat az adott ingatlanon igénybe veszi.
(A kommunális szolgáltatások köre: a közmű- [a településekre vagy azok jelentős részére kiterjedő elosztó és vezetékrendszerek és az ezekkel kapcsolatos létesítmények, amelyek a fogyasztók vízellátási - ideértve a belvíz-, a csapadék- és szennyvíz-elvezetési, tisztítási-, villamos energia, hő-, gázenergia és távbeszélési igényeit elégítik ki], valamint az út- és járda-használat [lásd: VII. Fejezet Értelmező rendelkezések 18. pont.] A kommunális adó ezen szolgáltatások megteremtését-fenntartását biztosítja.)
vitorlavita 2014. március 16., 23:14 (CET)[válasz]