Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-04-23

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nyelvtani kérdés[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

  • "kávézik": ige
  • "kávézni": főnévi igenév
  • "kávézás": ?
Van ennek a szóalaknak valami rövid neve azon kívül, hogy igéből képzett főnév, vagy csak így lehet hívni?
--Túl telt nyúl vita 2013. április 23., 13:47 (CEST)[válasz]
vélemény
Szerintem nincs külön neve a harmadik szó típusának.
A grammatika tudományának szakszavai a latin elnevezéseken alapulnak, Az első példa neve: verbum, a másodiké: infinitivus. (Még egy harmadik és negyedik latin kifejezést is ismerek, többet nem. A gerundium egy főnéviigenév-fajta, az adverbium pedig határozószót jelent.) Ezek azért kaptak nevet, mert a nyelvtani szabályok általános megfogalmazásához szükségesek. Ezeket a fogalmakat használjuk, amikor megfogalmazzuk: hogyan képezzük a különböző igeidőket, cselekvésszemléleti módokat stb. A második és harmadik példád is, mindkettő, igéből képzett főnév. (Néha egymással helyettesíthetők is: szeretek kávézni és szeretem a kávézást - van jelentéskülönbség köztük, de ha erre nem gondolunk, akkor azonos értelműnek vehetjük.) De a grammatikai „rendszer-elméletben” a harmadik alaknak nincs szerepe, így ez a főnév-alak nem kapott külön nevet.
vitorlavita 2013. április 23., 15:05 (CEST)[válasz]
Még egy vélemény

A kérdés azt feszegeti, hogy idegen nyelvi hatásra a magyar nyelvben is felmerül az igény egy ilyen főnév-típus létrehozására. Eddig ilyen nem volt, ezért csak annyi a neve, hogy „igéből képzett főnév”. Hasonló a dolog a német nyelvben is. Schreibung és Schreiben csaknem ugyanazt jelenti. Az első alakilag olyan, mint az angol gerundium, de ezt a szerepet az utóbbi tölti be. MZ/X 2013. április 23., 17:30 (CEST)

Deverbális főnév. - Orion 8 vita 2013. április 23., 19:26 (CEST)[válasz]

Ennek a szövegnek a helyére írd a témád címét néhány szóban[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--Udvardy Frigyes vita 2013. április 23., 21:22 (CEST)[válasz]

Mit? Alensha 2013. április 23., 22:13 (CEST)[válasz]

Vt6605 vita 2013. április 24., 12:40 (CEST)[válasz]