Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-04-14

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Trafalgar tér Parlament[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Londonban ,a Trafalgar tér és a Parlament között,kinek a lakhelye áll, ami nevezetes.
--86.101.218.234 (vita) 2013. április 14., 10:46 (CEST)[válasz]
vélemény
A londoni parlament épületének neve: Westminster-palota. A Google Térkép nevű szolgáltatása - Westminster palace néven - megmutatja a helyét. Ha ezen az oldalon rákattintunk az Útvonaltervezés gombra, akkor új lehetőség nyílik meg: (kezdő- vagy cél)állomásként beírható a Trafalgar tér. És megjeleníthető egy kék vonallal jelzett útvonal a kettő között. Ha kellőképpen felnagyítod a térképnek ezt a részletét, akkor egy, a politikai hírekből jól ismert utcanév, egy keresztutca neve fog megjelenni az útvonal egyik harmadánál: a Downing St. A Downing street 10 a brit miniszterelnök állandó lakhelye. Megválasztásakor beköltözik, mandátumának lejártakor kiköltözik innen.
Bizonyára erre a helyre vonatkozik a kérdés. Érdemes a linkekre is rákattintani...
vitorlavita 2013. április 14., 12:08 (CEST)[válasz]

Szántai Lajos és a történelmi igazság megismerése[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

"Azt szeretném megtudni, hogy Szántai Lajosnak van-e professzori végzettsége --80.99.43.234 (vita) 2011. március 14., 08:19 (CET)"

A válasz érdekes módon pont azt igazolta, amit Szántai Lajos "magyarság kutató" szemléltet előadásain.... Nekem amúgy régóta meggyőződésem, hogy aki az igazság nyomába akar eredni annak utána kell járnia magának. Múltat nem a hit, hitetés könyveiben találjuk meg, hanem a forrásokból. Történelmet történelmi könyvekből, csak szubjektíven kaphatunk, nem létezik az emberi világban objektív történelmi bemutatás sehol sem. Az mindig csakis egy objektívnek beállított tudományos HITET jelenthet, és a tudomány nem korrekt, mert sok esetben tévedhetetlenséget sugall. Szántai is természetesen szubjektív, de sok forrást felkutatott, és ez vitathatatlan érdeme. Egyet kettőt én is ellenőriztem, és azok stimmeltek, szemben a történelem könyveinkben lévő bizonyítható mai napig sokszorosított tévedésekkel.

--Laser.focus vita 2013. április 14., 13:45 (CEST)[válasz]
válasz
Én lettem megszólítva, mert 2011-ben én fogalmaztam meg a választ. (A mai kérdésnek bejegyzésnek a címet én adtam.)
Egy eldöntendő kérdésre adott válasz vagy „igen, van”, vagy „nem, nincs” lehetne, de helyette előbb pontosítást fejtettem ki (mit jelent a professzor titulus és hogy akit én találtam, az a személy már nem él), majd a véleményemet is megírtam. Az egymondatos kérdésre én más választ nem adhattam.
Úgy látom, neked sincs határozott válaszod a 2011-ben feltett kérdésre, helyette a válaszom benned „filozófikus” gondolatokat ébresztett.
És talán egy másik személyről beszélsz, aki ma is él, hiszen a 2011-es kérdésben is jelen időt használt a kérdező (ez az egyetlen fix dolog a kérdésben, ez nem kérdéses), miként a mostani bejegyzésben te is. Róla, a ma élőről nincs semmi kézzelfogható az interneten. Én, mert Szántai Lajos nevét nem ismerem, csak ott keresem. Miért? Mert például egyetemi évfolyamtársaim jelentős részének nevét (1970-ben államvizsgáztunk), mégha nem is lettek közismert nevű kutatók, de én tudok róluk, őket megtalálom ott is.
A történelmi igazság megismeréséről szóló fejtegetést - szerintem - egy blogban célszerű folytatnod, nem itt: mi egy ismeretterjesztő enciklopédia olvasószolgálata vagyunk, nem pedig fórum...
vitorlavita 2013. április 14., 15:38 (CEST)[válasz]
Pontosítás

Professzori végzettséget nem lehet szerezni. Az Magyarországon csak az egyetemi tanári kinevezéssel adható (sok helyen csak a tanszékvezető egyetemi tanárokat nevezik professzornak).

Az olasz–francia nyelvterületen minden egyetemi végzettségű oktatót professzornak szólítanak, tehát a középiskolai tanárokat is. Ez Magyarországra román közvetítéssel került át. MZ/X vita 2013. április 14., 21:08 (CEST)[válasz]

A Nyírség szó eredete[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy honnan származik a Nyírség szó?
--81.182.40.207 (vita) 2013. április 14., 19:53 (CEST)[válasz]
válasz
A Nyírség szó jelentése: a 'nyíres, nyírfaerdő' jelentésű magyar nyír főnévből tájnév keletkezett, amely később -ség képzővel toldódott meg. (A nyírfa tömegesen tenyészik a Nyírség savanyú homokján.) (Forrás: Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára, Akadémiai Kiadó Budapest 1978 ISBN 963 05 1490 7, 474. oldal)
A nyír főnév (egyik) jelentése: nyírfa. Finnugor eredetű szavunk. (Forrás: Magyar értelmező kéziszótár 2. kiadás Akadémiai Kiadó Budapest 1975 ISBN 963 05 0731 5, 1018. oldal)
vitorlavita 2013. április 14., 22:50 (CEST)[válasz]