Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-07-01

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Izrael az Európa-bajnokságokban[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
Nem értem a földrajzot [szerkesztés]

Izrael mit keres Európa bajnokságon?

Most néztem a térképet (igaz még 1990 előtti kiadás) azon mintha nem Európához rajzolták volna..

--88.132.106.174 (vita) 2012. július 1., 18:46 (CEST)[válasz]

válasz:

A választ rossz helyen kerested! Ugyanis, kérdésed nem földrajzi, hanem politikai tartalmú. Ezért a választ nem az atlaszokban kell keresned!
Mit gondolsz, mi történt volna pl. a hatnapos háború idején egy szíriai-izraeli sporteseményen vagy ma egy iráni-izraeli mérkőzésen?
Egyébként, hogy Izrael példája nem egyetlen, ahhoz egy adalék: Azerbajdzsán, Ciprus, Grúzia, Kazahsztán, Örményország, Törökország is az UEFA tagja.
vitorlavita 2012. július 1., 19:48 (CEST)[válasz]

válasz2:

A kérdés érthető, és már sokan sokfelé tették fel ugyanezt. Az természetesen nem indokolná egy ország részvételét egy másik kontinens sportversenyein – nem a foci az egyetlen ilyen –, hogy a saját kontinensén rosszban van a szomszédaival. A vitorla által felsorolt országoknak a közös tulajdonsága, hogy legalább határosak az európai kontinens kelet felé csak önkényesen kijelölhető, de jelenleg érvényesnek tekintett földrajzi határaival. Törökországnak van egy apró európai része is, a főváros is Európa szélére esik, de Ciprus már leginkább csak úgy jöhet ide, hogy két európainak tekintett ország osztozik rajta. Európa sportversenyein azok vesznek részt, akiket Európa Európa részének érez. Ehhez hozzátartozik az adott ország kulturális irányultsága, így személy szerint én Azerbajdzsánt ázsiai országnak érzem, Örményország és Törökország határeset, egyébként sem olyan egyszerű a döntés. Vannak, akik a keresztény vallások elterjedtségének, megalapozó történelmi szerepének területét tekintenék Európának, és ez elég jól megközelítené a mai, földrajzi határként megegyezésszerűen elfogadott határokhoz, de a politika nem engedi ezt a megkülönböztetést, márpedig a politika határoz meg mindent. Ezt is. A kereszténység uralkodó szerepét természetesen össze kell vonni a földrajzi európaiság elfogadhatóságával, hiszen egyébként Uruguay és Ausztrália is az EB-n játszana.
Izrael semmi más okból nem csapható Európához, mint azért, mert az Izraelt kulturális gyökerüknek, esetleg "őshazájuknak" tekintő emberek miriádja vált Európa és Észak-Amerika életének és lakosságának szerves részévé. Mondjuk úgy, hogy a közülük meghatározó szerepet játszó emberek "beprotezsálták" Izraelt a sportok szempontjából Nyugat-Ázsiánál fejlettebb Európához, mint ahogy megtették ugyanezt sok más téren is.
A vita eldöntésére nincsenek kellően erős érvek, mi természetesen nem dönthetünk, az ismereteim szerint az ebben illetékes és messzemenőkig érdekelt személyek sem erőltetik ezt a fekete–fehér döntést. Márpedig vita lefolytatására a Wikipédia nem alkalmas hely, ha nem konkrétan egy cikk tartalmával kapcsolatos, és ott is szigorúan csak a máshol publikált tények közötti válogatásról lehet szó. Ehelyett internetes fórumok felkeresését ajánlhatom. A Google csak az "európa bajnokság izrael antiszemitizmus" keresőkombinációra 97 ezer találatot ad, ezek között már lehet egy kicsit szemezgetni. - Orion 8 vita 2012. július 2., 16:11 (CEST)[válasz]