Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-12-03

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Agyserkentés[szerkesztés]

Olyan kérdésem lennem, hogy hogyan lehet az agyteljesítményt serkenteni rövid idő alatt? Valami vegyületre gondolok, ami azért legális. Kicsit "keményebbre", mint a koffein. A Memolife lenne alkalmas de úgy vettem észre, hogy hipersomniát okoz nálam. Az amfetamin származékok pedig kicsit túlzás lenne. Engusz vita 2011. december 3., 01:47 (CET)[válasz]

válasz

Összetett dologra kérdezel. A gondolkodási teljesítmény függ: a kreativitástól(intelligencia), intuíciótól, a releváns ismeretektől, élettapasztalatoktól, pihentségi állapottól, környezeti (serkentő-zavaró) hatásoktól, bevitt pszihoaktív anyagoktól (tompító, fókuszáló, serkentő, lazító, torzító stb.) Mindezek zöme tartósan fejleszthető! Kérdésed kémiai és rövidtávú anyagokra szűkít, melyek alkalmazásának veszélye, hogy egy szint fölött bizonyosan sértik majd károsítják az agy/szervezet integrált és teljes értékű működését (a fenti alaptényezők hasznosulását). Másrészt a feladatok is többféle agytevékenységet (ismétlődő, felidéző, intuitív, kombinációs) igényelnek, amiket külön befolyásolhatóak. Ha ezeket mind, egyszerre szeretnéd erősíteni akkor ezeket javaslom:

  1. Az elsődleges agyserkentő az minőségi alvás, amikor regenerálódik (felfrissül) az agyállomány, emellett a meglévő tudás tartós memóriába rendezése is zajlik. [1]
  2. Másodlagosan elegendő energiával és oxigénnel kell ellátni. A csokoládészeletek nagyszerűek erre a célra, illetve a jobb vérállátáshoz friss levegő és enyhén pulzusemelő testmozgás javasolt (emiatt többen pl. sétálnak).
  3. Kerülni kell azokat az anyagokat, amelyek a figyelmet elterelik: bódító (etil-alkohol), hiperaktivitás (több élelmiszeripari adalékanyag [2]), tompító (pl. vadkender).

Természetes tippek: Ginseng és Citromfű.

--Rodrigó 2011. december 3., 10:01 (CET)[válasz]

Jön a vizsgaidőszak? :) A nagyobb adag C vitamin egy időre megdobja a szellemi teljesítőképességet. Én energiaitalt is szoktam inni (nyilván nem mindennap, de időnként kell). A szőlőcukrot is szokták mondani, de nem tudom, ez a szellemi teljesítőképességre is érvényes-e, mert főleg sportolóktól hallottam. Alensha 2011. december 5., 01:09 (CET)[válasz]

Sajnáljuk, de nem tekintjük, nem is tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Csak azt tudjuk ajánlani, hogy ilyen jellegű kérdéseiddel fordulj szakemberhez.

Szkafander[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
hol állították ki a szkafanderét?
--46.107.40.31 (vita) 2011. december 3., 12:00 (CET)[válasz]

Az isten szerelmére, hát kinek a szkafanderét?! Ez a kérdés így van leírva a tankönyvben? És nincs előtte valahol odaírva, hogy Farkas Bertalanról van szó? Elég különös szokás, hogy ezt a kérdést örökké így teszik fel nekünk. Valamelyik kérdező megmagyarázhatná végre.

Tessék, itt található a válasz. De már a szkafander szó beírása is elvezetne a célhoz, tessék szíves lenni kipróbálni, az oldal tetején, jobbra. - Orion 8 vita 2011. december 3., 16:52 (CET)[válasz]


Mérő Ferenc[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy Mérő Ferenc (1916-) magyar író, műfordító él-e még? Sehol sem találok halálozási dátumot. --Gbarta vita 2011. december 3., 15:46 (CET)[válasz]

Borbándi Gyula Nyugati magyar irodalmi lexikon és bibliográfiája 2006-ban ennyit tud csak: „tkp. Mihályi, Zagyvapálfalva, Nógrád vm, 1916.”

Az OSZK katalógusában is csak annyi van a neve mellett, hogy (1916–), mondjuk nem tudom, milyen gyakran frissítik, de pl. az idén elhunyt Ranschburg Jenő mellett már szerepel a halálozási dátum is, így remélhetjük, hogy Mérő él még. Alensha 2011. december 5., 01:07 (CET)[válasz]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy az M4 Sherman tanknak mennyi volt a személyzete és nekik mi volt a feladatuk .
--78.131.115.107 (vita) 2011. december 3., 17:46 (CET)[válasz]

válasz:

Kattints a címre, olvasd el a szócikkünket - mindkét kérdésedre választ kapsz! - vitorlavita 2011. december 3., 18:52 (CET)[válasz]
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

újra felteszem a Shermannal kapcsolatos előző kérdésem ,mivel a belinkelt szövegben egyik kérdésemre találtam csak választ
--78.131.115.107 (vita) 2011. december 3., 18:59 (CET)[válasz]

válasz:

Valóban, a kérdés második fele nem a tank feladatára vonatkozott, ahogyan első olvasáskor (félre-)értettem, hanem a személyzetre.
Kedves kérdező! A mi szócikkeinket a magyar Wikipédia szerkesztői írják. De Wikipédiánk része a világ Wikipédiáinak: ezt a tényt tükrözi a szócikkek bal oldalán jelen lévő menü alsó fele, amelynek (magyarul) ez a címe: Más nyelveken. Ebben a menüben különböző nyelvek nevének (saját nyelvükön, saját írásukkal) felsorolását látod. Ha ezek bármelyikére rákattintasz, az azon a nyelven megírt szócikkeket olvashatod el. Az egyes nyelveken megírt szócikkek a legritkább esetben egymás fordításai (bár ez is előfordul) - mind önálló munkák (bár szokás tanulni egymástól).
Ezért ajánlom a címben feltüntetett angol nyelvű szócikket, mert pl. abban fel van sorolva az ötfőnyi személyzet tagjainak beosztása: „Commander, gunner, loader, driver, co-driver”, azaz: parancsnok, tüzér, töltő, harckocsivezető, segédvezető.
Ajánlom további böngészésre ezt a szócikket... és a többi nyelven írottakat is.
vitorlavita 2011. december 3., 22:58 (CET)[válasz]

Pengő mai ára[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Pengő ára
Azt szeretném megtudni, hogy ma mennyit ér a pengő forintba átváltva?
--87.97.109.148 (vita) 2011. december 3., 20:34 (CET)[válasz]

válasz:

Semennyit.
Már csak azért is ez a válasz, mert a következő kérdés mutatja, hogy nincs értelme az összehasonlításnak: mikori pengőt mikori forinttal akarod összehasonlítani?
A mai különböző (és egyidejűleg létező) devizák átváltási árfolyamai is dátumfüggőek!
A mi kétféle pénznemünk sosem létezett együtt! Csak egyetlen pillanatig: 1946. augusztus 1-én! A magyar (világrekord!) hiperinfláció következtében (forrás: A Forint története)
400.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (Négyszázezer quadrillió) pengõ = 1 forint (29 nulla a 4-es után!)
vitorlavita 2011. december 3., 22:35 (CET)[válasz]