Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-11-12

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hanyadik legbiztonságosabb a paksi atomerőmű a világon?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Még vagy 10 éve hallottam azt, hogy a paksi atomerőmű a világ 10 legbiztonságosabb atomerőműve között van. Ezen információ valóságtartalmáról, illetve a valós helyzetről szeretnék meggyőződni, bár nem tudom, létezik-e egyáltalán olyan lista amely biztonságossági sorrendbe állítja a világ atomerőműveit. A vonatkozó wikipédia szócikk semmit nem ír ez ügyben. Ugyanígy az erőmű hivatalos honlapja sem. A google-el megtalált internetes cikkek pedig leginkább csak annyit írnak, hogy "megfelel a nemzetközi biztonsági követelményeknek" amivel éppen nem tudtam meg semmit. A pontos kérdésem tehát így hangzana: A paksi atomerőmű hanyadik legbiztonságosabb atomerőmű a világon illetve Európában? Köszi szépen a segítséget!
--Dizni vita 2011. november 12., 11:31 (CET)[válasz]

válasz:

„Ezt igazolják azok a nemzetközi ellenőrzések is melyek értékelése alapján a paksi atomerőmű a legbiztonságosabb tíz között szerepel (a világon jelenleg közel 250 atomerőmű üzemel).” - írja utolsó mondatai egyikét Gyulai Gábor a Lehet-e "Csernobil" Magyarországon? című cikkében, amelyet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem honlapján tett közzé, talán 2002-ben.
Feltételezem (nem lehetek biztos benne, csak a rokonítható téma sugallja), hogy ez a Gyulai Gábor azonos dr. Gyulai Gábor alezredessel (2003-ban), aki 2003-ban megvédte sugárvédelmi témájú doktori értekezését (cím nélküli táblázat 3. sor - minden esetre a témavezetők a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem oktatói).
Ennél az idézett mondatnál szókimondóbb (magyar nyelvű) forrást nem találtam.
vitorlavita 2011. november 12., 16:34 (CET)[válasz]