Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-07-17

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

várlátogatási program[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--85.121.36.206 (vita) 2010. július 17., 09:56 (CEST)[válasz]

válasz:

Ilyen szűkszavú kérdésre nem tudok mást ajánlani, mint azt, hogy szemelgess a Google(várlátogatás) találati listájában! Hátha találsz megfelelő választ le nem írt kérdésedre! Remélhetsz, legalább 600 linket felsorol a kb. 60 ezer lehetséges találatból... És ezek még mindig csak a magyarországiak...
vitorlavita 2010. július 17., 13:26 (CEST)[válasz]

női test férfias szőrösödése[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy milyen betegségben szevedhetek?

A hasam sajnos férfiasan elszőrösödött kb.7 éve.Kerékpározás után(közben? alakult ki.Vesetáji fájdalmat éreztem akkor.Erre megfelelő választ azóta sem kaptam sem pszichiátertől(Dr.Vihánszky Zoltántól )sem belgyógyász szakorvostól.A belgyógyásztól kaptam valamilyen infúziót egyszer és azt mondta a kérdésemre hogy mit csináljak a szőrösödéssel azt válaszolta hogy borotváljam le.Hirsutizmusom van? Anyagcsere betegségem van?Felborult hormonháztartásom van? A pszichiáter főorvostól:CISORDINOL DEPOT 200mg.inj i.m. DEPAKINE CHRONO 300mg tbl-t és RIVOTRIL o,5 mg.tblt.kaptam. A hosszú évek során kapott különböző (szerintem ) erős gyógyszerek hatására lelassultam és elhíztam.KB.3 hete nem szedem a gyógyszereket és a Cisordinol depot sem adattam be.Azóta sokat pihenek ugyan és szociális alapon étkezem az Iránytű avasi szociális szolgálatnál. 5 éve nem dolgozom eredeti végzettségem ápolónő. Nem is kaptam semmi bíztatást arra hogy visszamenjek az egészségügybe.Hová helyezkedjem el? Nincsenek téveszméim,nem vagyok csaló,csak egy egyszerű csalódott(az egészségügyben)34 éves nő vagyok.(Aki magányos és nem találja a megfelelő társaságot.Nincs kutyám,nem vagyok anya és legfőképpen nemsok sikerélményem van.)Nincs munkám !!! 2006-tól leszázalékoltak édesanyám halála után.Hiba volt. Tisztelettel:G. Zita, E-mail ****@*****.hu

--86.101.19.237 (vita) 2010. július 17., 18:30 (CEST)[válasz]

Kedves Zita, először is a személyes adatait azért töröltem, mert nem szükséges a válaszunk megadásához, és kár lenne fölöslegesen széthagyni ezeket az adatokat a neten, egy-egy idiótának kedve támadhat valami módon használni azokat, akár csak magának írogatna.

Másodszor: ezen a helyen mi nem vállalkozhatunk egészségügyi diagnózisok, tanácsok, gyógymódok adására, ezért ne is számítson rá, bármennyire is szívesen segítenénk. Egyébként ha a szerkesztők között éppen akad egy orvos, aki tudna valami választ a kérdésére, ő meg fogja találni a módját, hogy elérje önt, de nem bíztatom ilyesmivel. A Wikipédiának egyébként (még) nincs egészségügyi szerkesztői műhelye, egyébként jelezném nekik a kérdést.

Harmadszor a magánvéleményem. Pszichiátriai gyógyszereket a leírása szerint nem a szőrösödés miatt kapott, amit furcsállnék is, hanem bizonyára az édesanyja halála és a leszázalékolása miatt kialakult lelki problémáira. A Rivotrilt ismerem, gyakorlatilag egy erős nyugtató, vagyis közvetlen segítséget az nem ad, de mellékesen szükséges lehet, az orvosa nyilván részletes utasításokkal látta el. De fél milligram csak a minimumadag, vagyis ezzel nincs komoly baj. Viszont az első számú szabály, hogy a pszichiáter gyógyszerezési utasításait maradéktalanul be kell tartani. A gyógyszerek együttes hatásával nagyon szűk tartományokat kell eltalálni, ezért azok önkényes változtatgatása meglepetésszerű lelkiállapot-változásokat tud okozni. Ez igaz a gyógyszerek szedésének beszüntetésére is, a nem pszichiátriaiakéra is, ilyet többet ne tegyen, a gyógyszerek leállításának is megvan a maga követendő ütemterve, nem véletlenül. De a szőrösödés fiziológiai problémáját és a lelki problémák kezelését határozottan válassza magában ketté. Lehet némi kapcsolat a kettő között, de ezt feltétlenül szakembernek, profinak kellene igazolnia.

A pszichiáter látogatását ne hagyja abba, vagy ne hirtelen módon, mindenképpen kérje a véleményét az utolsó orvosának, aki esetleg megbántódhat, de ezt nem szabadna, és köteles segítséget adnia akár a kezelés megszüntetéséhez, akár más pszichiáter kereséséhez. Némely hétköznapi pszichiátriai probléma, mint például a depresszió a látszólagos hétköznapisága ellenére lényegében nem gyógyítható, vagyis sok éves pszichiátriai támogatást igényel, azzal viszont simán féken tartható, észrevétlenné is tehető.

A szőrösödés okaként én teljesen laikusként, ha például a feleségemen látnám, hormonális okot tippelnék, ami miatt belgyógyászt, végül pedig feltehetően endokrinológiai szakrendelést látnék szükségesnek. Hormonális vizsgálatra mindenképpen szükséges lenne. Szóval csak azt tanácsolhatom, hogy a háziorvos segítségével irányíttassa át magát erre specializálódott szakvizsgálatra, a többi pedig majd kiderül. Gyanúm szerint a dolog nagyobb idegeskedés nélkül orvosolható lehet, csak foglalkoznia kell vele, és nem kell kétségbe esnie. A belgyógyászt, aki megoldásként a borotválást javasolja, kerülje meg, tegyen próbát készségesebb orvossal is. Ahogy ma a dolgok mennek, ez jó eséllyel pénzbe fog kerülni, de talán mégsem, próbálkozzon.

Végül engedjen meg még egy barátságos megjegyzést: ha úgy alakulna, hogy anyává válik, az, még egyszer mondom, csakis laikus gyanúm szerint csodákat fog művelni a testével, mert számos nőies erőforrást szabadít fel. Persze nehogy ezért akarjon teherbe esni, hiszen a gyereket szeretetben fel is kell nevelni, de ezt fölösleges is magyaráznom. De a biztonság kedvéért menjen csak el orvoshoz. És ne próbálkozzon öngyógyítással, ösztrogénadagolással, effélékkel, mert azzal nagyon belekavarhat az egyébként sem eléggé kiegyensúlyozott hormonháztartásába, aztán végül még szárnya is nő. :-) Szerencse fel, nincs semmi baj. - Orion 8 vita 2010. július 17., 19:39 (CEST)[válasz]