Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-06-16

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A futball VB szabályzata[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy magyae nyeven, hol találom a foci világbajnokság szabályzatát
--77.234.93.234 (vita) 2010. június 16., 01:20 (CEST)[válasz]

terhesség és a szénsav[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy miért nem szabad a terhesség alatt szénsavas ásványvizet inni?
--94.27.188.191 (vita) 2010. június 16., 18:20 (CEST)[válasz]
Készítettem egy Google-féle találati listát: Google(terhesség és a szénsavas ital)
Ezeket böngészve nem lehet általános tanácsot adni. Én nem találkoztam olyan cikkel, amelyik arról írt volna, hogy a szénsavas ital fogyasztása ártana a babának. Ha árt valami neki, az inkább egyéb tartalom, pl. koffein... de ez is csak mértéktelen mennyiségben.
A szénsav-tartalom, ha árt, az a terhes mamának okoz gondot: puffadás, böfögés stb. Arról viszont saját maga tud dönteni, hogy ez neki mikor kellemetlen...
Kérlek, böngészd végig a cikkeket - ki fog alakulni benned, mihez tartsd magad! :-)
vitorlavita 2010. június 16., 21:43 (CEST)[válasz]

A sógorok 400 ezer könyvet fognak feltölteni[szerkesztés]

A híradóban láttam tegnap, hogy az osztrák nemzeti könyvtár az elkövetkezendő hat esztendőben 400 könyvét fogja feltölteni, ezek között vannak régi magyar nyelvű könyvek is. Engemet elsősorban az érdekelne, milyen oldalon lehet utánajárni ennek, illetve lehet pontosan egy-egy fogalomra rákeresni. Ugyanis az osztrák nemzeti könyvtárban alighanem lehetnek vend és burgenlandi horvát nyelvű könyvek is, amely számomra fontosak lennének, s nem pusztán csak érdekelnek. Doncseczvita 2010. június 16., 18:32 (CEST)[válasz]

HWSW - Tízezer magyar nyelvű könyv lesz elérhető Google Books-on
Az Osztrák Nemzeti Könyvtár 400 ezer kötetét digitalizálja a Google
Mindkét cikk a Google Booksról szól...
vitorlavita 2010. június 16., 21:10 (CEST)[válasz]

Szúnyog[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mely virágok illatától undorodik a szúnyog? - – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 217.65.122.249 (vitalap | szerkesztései) 2010. június 16., 18:44

válasz:

A femina.hu cikkének egyik szakasza:
Ha relaxálni szeretnél, vesd be a mirtuszt, a levendulát, a rózsafát vagy a fahéjat, ha pedig inkább hancúroznál, csöpögtess a párologtató lámpába ánizst, szegfűszeget, pacsulit vagy rózsafát. A keserű narancs nyugtató, az édes narancs a depressziót űzi el, a citrom és a borókafaolaj fertőtleníti az adott helyiséget, a borsmenta szúnyogriasztó, az ánizs pedig közérzetjavító. A gyerekszobában néhány csepp mandarint, narancsot vagy fahéjlevelet párologtass rövid ideig.
vitorlavita 2010. június 16., 21:30 (CEST)[válasz]

válasz-2:

A Nők Lapja Café egyik cikke szerint:

Szabadtéren

Ha idegenkedsz a vegyi megoldásoktól, akkor jusson eszedbe, hogy a természet is számos hatásos fegyvert kínál a rovarok elleni küzdelemben. A szúnyogok és egyéb zümmögő, kellemetlenkedő rovarok nagyon sok természetes illatot nem kedvelnek - ha ezek bármelyikét megérzik, nem szívesen merészkednek közelebb. Ezeket az illatokat mi magunk is könnyedén „elővarázsolhatjuk”, csak nézzünk szét a konyhakertben.

  • A legtöbb gyógynövény átható illatával tartja távol a hívatlan vendégeket. A rozmaring, a citromfű, a menta, a levendula, a babér, a körömvirág, a szegfűszeg, a bazsalikom, az oregánó mind-mind nagyszerű szúnyogriasztó. Ültess egy kis cserépbe ezekből a fűszernövényekből, és helyezd a konyha, a háló és a nappali ablakába.
  • Az illatos muskátlik, különösen a citromillatúak, hatással vannak a szúnyogokra, ültessünk ezekből a teraszra vagy az ablakpárkányra pár tövet.
  • A fehér szegélyű, zöld levelű levéldísznövény, a kakassarkantyú (Plectranthus coleoides) erőteljes illatával (jellegzetes tömjénillatú) tartja távol a szúnyogokat. Balkonládában, dézsában az ablakpárkányra helyezhetjük, sőt beültethető muskátlik közé is.
  • Igaz, az emberi orr számára is roppant kellemetlen az illata, de az ecet is csodákra képes. Ha teraszon vagy kertben próbálkozol vele, akkor valamivel elviselhetőbb a tömény illat, de nem a rovarok számára.
  • Egyes illóolajok is alkalmasak erre a célra, párologtassunk például fodormentaolajat nyitott ablak közelében, így biztosra vehetjük, hogy messzire elkerülik annak környékét a szúnyogok.


Einstein2 Einstein2 blablabla, és más zagyvaságok 2010. június 22., 15:22 (CEST)[válasz]