Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/Goldberg-variációk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Goldberg-variációk (28. hét)[szerkesztés]

A mű címlapja.

A Goldberg-variációk (magyarosabban Goldberg-változatok) (BWV 988) Johann Sebastian Bach által írt variációk csembalóra vagy más billentyűs hangszerre. Manapság zongorán hallhatjuk a legtöbbször. A művet megjelenése után csak egyszerű gyakorlatnak tekintették, értékét csak később ismerték fel. Manapság – A fúga művészete mellett – Bach művészete egyik csúcspontjának tartjuk.

A mű a hagyomány szerint 1741 környékén készült báró Hermann Karl von Keyserlingk részére. A gróf gyakran volt beteg és ilyenkor álmatlan éjszakái voltak, ezért a házában lakó Goldbergnek ilyenkor a szomszéd szobában kellett éjszakáznia, és a bárónak valamit játszania. A gróf egy beszélgetésében megemlítette Bachnak, hogy szeretne néhány művet Goldberg számára, amely kellemessé tehetné álmatlan éjszakáit. A mű sikerét jelzi, hogy később a gróf ezeket mint saját variációit emelgette.

A művet kiváltó okból következik, hogy viszonylag nyugalmas, harmóniát sugárzó művet írt Bach. A szerző úgy gondolta, hogy a gróf kívánságának leginkább egy variációs művel tehet eleget. Ez korábbi gondolataival teljesen ütközik, mivel az állandó, változatlan alap harmóniasor miatt nem tartotta elég mutatósnak a műfajt.



  • Jelölő megjegyzése: ez is volt címlapos, de azóta nagyon sokat fejlődött, ezért megérdemelné, hogy újra kikerüljön. És annyira nem szakmai, törekszik a közérthetőségre. (Utolagos aláírás: NZs, 2006. július 4., 17:13)
  • Kedvenc cikkem (már a nem-sajátjaim közül), támogatok minden vele kapcsolatos kezdeményezést. Gubb     2006. július 4., 17:33 (CEST) épp ma hallottam a rádióban egy részletet klimpírozni belőle. nekem nagyon tingli-tangli, de a cikk attól még jó.[válasz]
  • Támogatom --Adapa 2006. július 5., 14:13 (CEST)[válasz]
  • Megjegyzés - rövidebb bevezetővel, kisebb képpel támogatom. NCurse üzenet 2006. július 5., 18:31 (CEST)[válasz]
Most? --NZs 2006. július 5., 21:42 (CEST)[válasz]
Támogatom. :) NCurse üzenet 2006. július 5., 21:52 (CEST)[válasz]