Wikipédia:Peadar-ügy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Az oldal célja: átláthatóvá tenni a szerkesztők és az érintettek számára is

  • az ügyben (bizonyítottan, vagy elképzelhetően) érintettek személyét
  • az ügy milyen következményekkel járt
  • az érintett szócikkek illetve képek közül melyek lettek javítva, felülvizsgálva.

A lapot nyugodtan bővítse vagy javítsa, aki további esetekbe futott bele, illetve aki ellenőrzött, esetleg javított érintett szócikket vagy képengedélyt.

Az oldalt tartsuk meg az adatoknak, tényeknek, az üggyel kapcsolatos megbeszéléseket a vitalapon folytassuk le.

Az eset bemutatása[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

Egy anon szerkesztő Mérő László aláírással 2020. május 3-án segítséget kért az adminisztrátorok üzenőfalán, mely szerint Peadar szerkesztőtársunk pénzért kínálta fel neki, hogy szócikkeit feljavítja illetve létrehozza, de Peadar a megígért feladatot nem végezte el, ugyanakkor egyre újabb pénzeket követelt, megzsarolta az érintettet.

Mérő László személyazonosságát az OTRS-ben a ticket:2020050310005559 ügyszám alatt igazolta.

Peadar saját személyét korábban Nádasdi Péterként jelölte meg. Az ügyben károsultak közül többen is megerősítették, hogy Peadar náluk Nádasdi Péterként jelentkezett be.

A történet a megszólaló szerkesztők többségét mélységesen felháborította, az esettel kapcsolatban véleménykérési eljárás került kiírásra.

Az ügy kapcsán vizsgált szócikkek[szerkesztés]

Az eljárás során felmerült a gyanú, hogy „ez az eset csak a jéghegy csúcsa, és Peadar hosszú évek óta »árulja« a szócikkeit”. Ezt az aggályt alátámasztotta, hogy egyik szerkesztőtársunk előtt ismert egy néhány évvel ezelőtti konkrét példa is.

Az alábbi listák összeállításánál csak az elmúlt időszakban készült szócikkeket vettük figyelembe.

Bizonyítottan érintett szócikkalanyok[szerkesztés]

(Volt megállapodása Peadarral, aki tőle is próbált további pénzt kérni, de ettől az érintett elzárkózott. Zsarolás nem történt, és az érintett elégedett a szócikkeivel.) Ticket:2020050510007241
(Volt megállapodása Peadarral, aki különböző címeken egyre újabb pénzeket kért. Amikor már nem kapott több pénzt, akkor megzsarolta az érintettet, hogy nem fejezi be a szócikkeket. Gyenge minőségű szócikkek maradtak utána.) Ticket:2020050310005559
(Peadar kereste meg, megállapodtak, de a szócikkek végül csak részben készültek el, mert Peadar a befejezésért további összegeket kért. Mivel az érintett az eredeti megállapodáson túl nem fizetett, így Peadar nem fejezte be a szócikkeket, viszont sértő leveleket írt.) Ticket:2020050510007241
(Peadar megkereste, a vállalt munkát elvégezte, de később újra jelentkezett, hogy újabb összegért frissíti a szócikket. Az érintett ezt elutasította, ekkor Peadar még pár alkalommal kereste.) Ticket:2020051710004328

A szerkesztések módja alapján elképzelhetően érintett szócikkalanyok[szerkesztés]

A következmények[szerkesztés]

Eltiltás[szerkesztés]

A közösség túlnyomó többséggel azt támogatta, hogy Peadart végleg tiltsák el a Wikipédia szerkesztésétől. A kitiltást az adminisztrátorok be is állították.

Eljárás a többi projektből való kitiltás ügyében[szerkesztés]

Samat lett felkérve, hogy járjon el a többi projektből történő kitiltás ügyében. Peadart 2020. július 27-én minden WMF-es projektből globálisan kitiltották a Borgatya accounttal egyetemben.

A WMM Egyesület állásfoglalása[szerkesztés]

A véleménykérő szavazás kiírásakor a szavazók támogatták, hogy a Wikimédia Magyarország Egyesület adjon ki egy nyilatkozatot az ügyben. A szavazás során felmerült, hogy a közösség nem határozhatja meg a WMM Egyesület nyilatkozatának szövegét, és bár a többség abban egyetértett, hogy valamilyen egyesületi kommunikáció kívánatos volna, a szavazásból az erre vonatkozó szövegrész törlésre került.

Helyi szabályozás újragondolása[szerkesztés]

A fizetett szerkesztésekről szóló szabályok eddig csak angolul voltak elérhetőek. Az eljárás során megfogalmazódott, hogy szükséges volna a szabályokat lefordítani, értelmezni, és döntést hozni arról, hogy szükségesek-e speciális szabályok a magyar projektben.

Jogi lépések[szerkesztés]

Bár az eljárás alatt a WMM Egyesület elnöke kifejtette, hogy "A csalás és zsarolás nem magánvádas bűncselekmény, tehát elviekben bárki megteheti a feljelentést. Praktikusan ennek a legjobb módja az lenne, ha a sértettek tennék meg, vagy a sértettek kérnék fel az Egyesületet erre; azonban tekintettel arra, hogy ez a Wikipédia közösségének is jelentős erkölcsi kárt okozhat így az Egyesület a közösség kérésére meg tudja vizsgálni ennek a lehetőségét, illetve fel tudja venni a sértettekkel a kapcsolatot, hogy őket is képviseljük-e ebben a kérdésben. Ez egy elég komoly folyamat, és el kell dönteni, hogy tényleg akarunk-e ilyet, de én a magam részéről (tekintettel a szerk. összefoglalók elfogadhatatlan gúnyolódásaira) hajlok arra, hogy ez támogatom.", a közösség ebben az ügyben nem határozott, így az egyesület jogi lépéseket nem tett.

Mérő László az eljárás során jelezte, hogy "mélyen egyetértek azzal, hogy a Wikinek valamilyen formában a nyilvánosságot értesítenie kellene az ügyről, mert most már olyan volumenű lett, ami aligha maradhat meg a wiki keretein belül, valamelyik újságíró rá fog találni, vagy az sem zárható ki, hogy Peadar lép feléjük. Ha a wiki így dönt, számíthat arra, hogy én kiállok arccal-névvel".

A WMM Egyesület elnöke vállalta, hogy "Mint szerkesztő és mint a WMM elnöke is kifejezetten támogatom az eljárásokat azzal, hogy bárki által ezügyben indított esetben tanúként (ez ugyanaz mint a szakértő, csak szakértői papír nélkül, ebben az esetben) részt veszek (mert engem is felháborít a dolog).".

Az eljárás lezárultát követően Mérő László jelezte, "szívesen felvenném a kapcsolatot a többi károsulttal, és ha egységesen vagy közel egységesen úgy döntünk, hogy fellépünk valamilyen formában Nádasdi Péter ellen (szándékosan nem a wiki-nevét használom itt, esetleg Rejtősen így mondhatnám: aki Peadar volt), akkor ám legyen.".

Sajtóvisszhang[szerkesztés]

A cikk az index.hu facebook-oldalán
A cikk a hvg.hu facebook-oldalán
A cikk a 168ora.hu facebook-oldalán
A cikk a magyarnarancs.hu facebook-oldalán

Takarítás[szerkesztés]

Az OTRS-be több olyan megkeresést is kaptunk, miszerint Peadar félbehagyta a munkát, és azzal zsarolta áldozatát, hogy amíg nem fizet többet, addig nem fejezi be a szócikket. Mérő László szócikkén ez egyértelműen tettenérhető volt: egy félbehagyott, egymásnak ellentétes információkat tartalmazó szócikket hagyott Peadar maga után.

Az eljárás során többen is jelezték, hogy a Mérő László más nyelvű szócikkei között vállalhatatlan gépi fordítások is vannak.

Az eljárás során az is napvilágra került, hogy Nádasdi Péter nagy számú kép licencét hamisította meg és rendszeresen vallotta magáénak mások szerzői jogát.

Ellenőrizendő, szükség esetén feljavítandó szócikkek magyar nyelven[szerkesztés]

Ellenőrizendő, szükség esetén feljavítandó szócikkek más nyelveken[szerkesztés]

Angolul[szerkesztés]

Arabul[szerkesztés]

Franciául[szerkesztés]

Írül[szerkesztés]

Japánul[szerkesztés]

Kínaiul[szerkesztés]

Németül[szerkesztés]

Oroszul[szerkesztés]

Románul[szerkesztés]

Skót gael nyelven[szerkesztés]

Sok nyelven ellenőrizendő[szerkesztés]

Ellenőrizendő képengedélyek (illetve időközben már törölt, pótlandó képek)[szerkesztés]