Wikipédia:Ki írja a Wikipédiát?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Ki írja a Wikipédiát szócikkből átirányítva)

Ellentétben a szokványos lexikonokkal és enciklopédiákkal a Wikipédia vállalkozó szellemű szerkesztőinek nem kötelező szakembereknek vagy tudósoknak lenniük (noha egy részük nyilvánvalóan az). Bárki lehet szerkesztő: akár te is! A jelentkezőknek nem kell semmilyen szűrésen részt venniük ahhoz, hogy cikkeket szerkeszthessenek. Nagyon sokan készítettek vagy javítottak már Wikipédia szócikkeket. A több száz nyelven futó Wikipédiában a világ minden országából (és kontinenséről), mindenféle korú és társadalmi hátterű emberek részt vesznek. A magyar nyelvű Wikipédiát is számos országból lelkes ifjak és tapasztalt idősek szerkesztik. Bárkit, aki hozzájárul a Wikipédiához, wikipédistának nevezzük.

A Wikipédia irányelve, hogy olyan információkat adjunk hozzá a cikkekhez, amik ellenőrizhetőek és nem saját, máshol nem publikált kutatási eredmények. A Wikipédia útmutatója szerint a felhasznált forrásokra hivatkozni kell. Néha a wikipédisták nem tartják be ezeket a szabályokat; vagy azért, mert elfeledkeznek róla, vagy mert nem tudnak ezekről. Ameddig a forrásokat feltüntetjük, az olvasók bízhatnak a cikk tartalmában. Amennyiben nem áll rendelkezésre forrás, úgy a cikk tetején vagy egyes kijelentések mellett a {{nincs forrás}}(?) illetve a {{forr}}(?) sablon fog szerepelni.

Mikor több ember dolgozik azon, hogy összegyűjtsön információt egy témához, elkerülhetetlenül konfliktusok is kialakulhatnak. Hasznos, hogy ha egy cikk semlegessége vitatott, meg lehet azt jelölni. Ez különösen jól jöhet, ha sokat vitatott vagy nem egyértelmű dologról van szó, vagy éppen folyton változó friss eseményről. A szerkesztők a probléma megoldására az adott szócikk vitalapján tehetnek javaslatot, végső esetben pedig kikérhetik a tágabb közösség véleményét is. Ezzel megvalósul az is, hogy a Wikipédia nem csak információ-megosztó oldal, de közösségi munka is egyben.

Nagyon sok szerkesztő megnézi a szócikkek laptörténetét, hogy kiderítse hányan és kik dolgoztak a cikken. Hasznos az is, ha elolvasod a cikk vitalapját is, hogy megtudd más szerkesztők hogyan vélekedtek a témáról vagy hogy miben egyeztek meg.

Vannak a szócikkeink között kiemeltek is, amik a Wikipédia legjobbjait jelentik. Ezek kiemelt státuszáról a közösség döntött szavazás útján. Ha később a szerkesztők úgy ítélik meg, hogy a cikk már nem éri el a kiemelt szintet, akkor megvonhatják tőle a státuszt.

A legbiztosabb módja annak, hogy a kiderítsd egy bizonyos kijelentés pontos, az ha független, megbízható forrásokat használsz, úgymint: könyvek, magazinok, híradások vagy weblapok.

Ki tart rendet[szerkesztés]

A Wikipédia szerkesztői igyekeznek konstruktív módon megvitatni a szócikkek tartalmát és tökéletesíteni egymás munkáit. Javítják, esetleg törlik a tárgyi tévedéseket vagy a nem megfelelő szerkesztéseket a szócikkekből. Olyan Wikipédiás eszközök, mint a friss változtatások oldal vagy a személyre szabott figyelőlista, segítik a szerkesztőket abban, hogy gyorsan megtalálják a nem megfelelő szerkesztéseket. Komolyabb problémák is adódhatnak, ilyenek a vandalizmus (a viccből vagy rosszindulatból írt rossz szerkesztések), a reklámozás, a személyes támadások, a szerkesztési háborúba torkolló viták (melynek során a szerkesztők a megbeszélés helyett folyamatosan visszavonják egymás szerkesztéseit) és egyéb nemkívánatos tevékenységek. Ezen esetek megoldását jelenleg 26, közösségi szavazás útján választott adminisztrátor végzi, akiknek jogukban áll a szócikkek levédése és a szerkesztők szankcionálása.

Hogyan fejleszd a szócikkeket[szerkesztés]

Amikor olyan cikkel találkozol, ami nincs kész vagy inkorrekt információkat tartalmaz, nyugodtan javítsd ki vagy fejleszd tovább! Minél többen tesznek így, annál pontosabb és megbízhatóbb lesz a Wikipédia. Előfordulhat olyan is, hogy a cikk tetején egy sablon fel fogja hívni a figyelmed cikk egyes hiányosságaira. Ezeket ne vedd le a szócikk fejlesztése nélkül. Természetesen új szócikket is létrehozhatsz, ha arról még nincs írás. Lásd: Wikipédia:Első szócikked.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]