Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre/Air Madagascar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sikertelen jelölés: 2022. december 3. – LaSza 🚍 (VITA) 2022. december 3., 03:38 (CET)[válasz]

Air Madagascar[szerkesztés]

„Én, a jelölő igazolom, hogy a jelölt szócikk megfelel a „jó szócikk” kritériumainak”.Gerovo vita 2022. január 26., 22:06 (CET)[válasz]

Kezdete: 2022. szeptember 11., vége: 2022. szeptember 25.

Mivel ez fennakadt a szűrőn, és nem lett kitűzve a főoldalra sem, így szeptember 11-étől kezdődően elindítom az eljárást. A lap tartalma a jelölés óta arányában nem változott, mindössze linkarchiválások és kisebb korrekciók történtek rajta. – LaSza 🚍 (VITA) 2022. szeptember 11., 16:15 (CEST)[válasz]

Állásfoglalások[szerkesztés]

Bővebb információ a Wikipédia:Jószócikk-státusz elnyerésének folyamata oldalon.

Megjegyzések és kérdések[szerkesztés]

  •  megjegyzés Átolvastam a cikket, kijavítottam benne az általam észrevett helyesírási, stilisztikai hibákat, de szükségesnek tartom, hogy a szaknyelvi kifejezéseket egy hozzáértő még átnézze, ugyanis egyes szókapcsolatok néhol számomra nem teljesen következetes alakban jelentek meg. Azt még fontos kiemelnem, hogy a codeshare agreement magyarul „helymegosztási megállapodás”, ezt nem csak ebben a cikkben kellene javítani (ld. Az Európai Unió Hivatalos Lapjának angol („The Commission first investigated whether the code-share agreement should be set aside for the purpose of determining the proper counterfactual.”) és magyar („A Bizottság először azt vizsgálta meg, hogy figyelmen kívül hagyható-e a helymegosztási megállapodás megfelelő összehasonlítás céljából.”) változatát.– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Zsovar3 (vitalap | szerkesztései)
  •  megjegyzés Alább megpróbálom összeszedni azt a számos problémát, amit javítandónak látok:
  • Bevezető:
    • székhelye a 31 Avenue de l'Indépendance alatt található Ha beütöm egy NAVI-ba, vagy telefonos térképalkalmazásba, ez hova vinne? Nem kellene hozzá ország, város?
    • legnagyobb bázisát pedig az Ivato nemzetközi repülőtérről üzemelteti. Hol van ez az Ivato reptér? Mivel a link piros, hiába próbálnám megtudni, hogy melyik város reptere, oda kéne írni.
    • légitársaság többségi tulajdonosa továbbra is Madagaszkár kormánya maradt Egy kormány nem tulajdonosa semminek. Bármennyire is ezt írta az angol eredeti, a kormány egy köztestület, aki képviseli az államot, mint tulajdonos, de nem az ő nevén van a cég. Szóval az állam a tulaj. És ez a probléma végigkíséri az egész cikket, számos helyen van még a kormány megnevezve tulajdonosként, ezt mindenhol (incl. infobox) javítani kellene.
  • Története – Kezdeti évek
    • A légitársaság két Air France Douglas DC–3-as és hat de Havilland Dragon Repide típusú Az Air France nem repülőgéptípus. Illetve ha azt mondjuk, hogy a DC3-asok az AF-tól jöttek, a kkor a másik típusnál is meg kéne mondani, hogy azok honnan, vagy egyszerűen el kéne hagyni, hogy mi volt a forrás.
    • Az Air Madagascart 1947 márciusában hozta létre a Transports Aériens Intercontinentaux (TAI) légitársaság azért... 1957-ben a TAI és a Messageries Maritimes légitársaságok részesedést szereztek a vállalatban Na ha a TAI 1947-ben az alapítók között volt, akkor 1957-ben hogyan szerzett újra részesedést? Gondolom a mondat értelme az lett volna, hogy a TAI mellett, vagy az ő részesedéséből a Messageries Maritimes is részesedést szerzett. Ezt ki kéne javítani, megfelelő utánajárás után.
    • 1961 áprilisában a légitársaságot átnevezték Madairre...1961. november 13-án megalapították a Société Nationale Malgache des Transports Aériens-t, másnéven a Madair légitársaságot Most akkor mikor is lett Madair? Mielőtt megalapították, vagy az alapításnál már egy létező légitársaság nevét örökölte? Nem tiszta, tisztázni kéne.
    • október 14-én a légitársaságot átnevezték Air Madagascarra...1962. december 31-én a vállalatot átnevezték Société Nationale Malgache des Transports Aériens — Air Madagascarra. Most akkor mikor nevezték el Air Madagascarnak? Ugyanaz, mint fentebb.
  • Története – Sugárhajtású korszak
    • 1969 szeptemberében beszerezte az első Boeing 737-200 típusú repülőgépét...1970...November 1-től a Boeing 737-esek leváltották a DC–4-es repülőgépeket Most akkor hány B737-ese volt a cégnek, egyet vett, de utána többesszámban több gép váltotta le a DC-4-eket? A szövegnek így ez az értelme. Ha úgy fogalmazunk, hogy november 1-től B737-esek váltották le a DC-4-eket, akkor lehet úgy értelmezni, hogy jöttek még további gépek. Csak ennek is utána kéne járni.
    • 1972-re a légitársaság Boeing 737-es repülőgépeket üzemeltetett belföldi útvonalakon Toamasinába, Nosy Bébe, Antsirananába és Sambavába, megengedve a légitársaságnak, hogy két DC–4-es repülőgépet nyugdíjazzon. A vállalat második Boeing 737-es repülőgépét 1972 decemberében szállították le Tovább nő a homály a B737-esek körül, mert ha a második gépet csak 1972 decemberében vették át, akkor egyrészt a fenti mondatban írt értekezés értelmetlen, mert nem volt nekik több, hiszen 1969-ben jött az első, majd 3 év múlva a második ilyen gép. Arról nem szólt eddig a fáma, hogy máshonnan, mondjuk az AF-től kölcsönbe lett volna ilyen gépük. Teljes a káosz.
  • Története – A privatizáció felé
    • 1998 januárjában az Air Madagascar bejelentette, hogy lecseréli a Boeing 747-200B Combi típusú repülőgépét...1999-ben...a Madagaszkári Nemzeti Bank nem teljesítette a kifizetéseit az African Export–Import Bank felé a légitársaság Boeing 747-es repülőgépéért. Itt is valami kuszaság van. A cég előbb eladja a B747 gépét, majd utána egy évvel nem fizet érte? Vagy hogy jön ide a Nemzeti Bank?
    • Egy társadalompolitikai válság miatt 2001 első felében 66%-kal csökkent az utasforgalom és 71%-kal a teherszállítás mértéke, ami a légitársaság bevételeit csökkentette. A forrás nem azt mondja, hogy 2001 első felében, hanem ahhoz képest és bár azt is mondja, hogy politikai válság miatt (mondjuk a társadalompolitikai kifejezést még életemben nem láttam és nem is tudom az milyen lehet) és mondjuk nagyon gyanúsan cseng az a 2001, ami azt mondja nekem, hogy inkább a szeptember 11 utáni általános visszaesés érintette ilyen súlyosan a céget, kiegészülve az egyébként Madagaszkáron megjelenő politikai válsággal.
  • Története – 2010-es évek
    • míg a második repülőgép 2012 júliusában érkezett meg, ami már madagaszkári flottával működött Flottával működött? Nem inkább személyzettel?
    • miután az Air Austral nem fizette ki az előre megbeszélt 40 millió dollárt az Air Madagascarnak Ebben a mondatban a „megbeszélt” szó nagyon sántít. Ezeket papírra szokták fektetni és megállapodásnak nevezik (bár a szóban megbeszélt ilyen üzleti dolgok szép neve is a megállapodás)
  • Flotta – A flotta fejlesztése
    • A két idősödő Boeing 737-200-as típusú repülőgépet (amelyeket 1970-ben szállítottak le a légitársaságnak), amelyeknek az átlagos életkora 36,7 év volt, 2006-ban nyugdíjazták, és modernebb Boeing 737-300-as repülőgépekre cserélték le őket Itt is vannak bajok. Az egyik az, hogy megint többes számban beszélünk a B737-esekről, miközben a 3 mm-rel fentebbi táblázatban az ezen gépek száma 1, azaz 1 db. A másik baj, hogy a B-737-300 egy milliméterrel sem korszerűbb a B737-200-nál, legfeljebb hosszabb és több utast fogad be, de tök ugyanaz a technológia, a másik meg az, hogy ha pár évvel ezelőtt jöttek a B737-300-asok, akkor a jelenlegi flottába hogy kerül B737-800 (ami egyébként tényleg korszerűbb...)? Moonwalkr vita 2022. szeptember 21., 11:18 (CEST)[válasz]
  •  megjegyzés Még egy megjegyzés, bár ez csak valami nagyon halvány dolog. Több helyen szerepel a helymegosztási megállapodás kifejezés a code-share „fordításaként” (amit itt fentebb is említ valaki külön). De nem értem, mert a code-share nem helyeket oszt meg, hanem járatokat bár az eredmény valóban az, hogy a járaton levő helyeket többen értékesítik, de igazából az eredeti egyetlen járatból a megosztással több járatszám születik, mert minden értékesítő a saját járatszáma alatt adja el az üléseket.Moonwalkr vita 2022. szeptember 21., 11:18 (CEST)[válasz]
    • A helymegosztási megállapodás a codeshare agreement (hivatalos) magyar megfelelője, hogy miért nem pl. *járatmegosztás, azt felesleges firtatni. A tükörfordítással létrehozott *kódmegosztás alak használata ezekben az esetekben helytelen volna, bár sajnos lehet olyan (nem hivatalos) forrást találni, ahol az egyébként létező informatikai fogalom (ld. [1]) jelenik meg. – Zsovar3 vita 2022. szeptember 21., 19:16 (CEST)[válasz]
Forma és stílus[szerkesztés]
Tartalom[szerkesztés]
Források[szerkesztés]