Wikipédia-vita:Törlésre javasolt lapok/Weith Katalin

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Törlésre javasolt lap: https://hu.wikipedia.org/wiki/Weith_Katalin[szerkesztés]

A kérdéses szócikk nem felel meg a "Wikipédia:Élő személyek életrajza" című irányelvében foglaltaknak.

1.

A szócikk vitatott tartalma (kifogásolt részek aláhúzással jelölve):

"Weith Katalin (Tata, 1964. november 26. –) magyar filmproducer, könyvkiadó, politikus, volt szcientológia vezető, a Magunkért Mozgalom alapítója és a több sajtótermék által kamupártnak tartott KÖSSZ párt miniszterelnök-jelöltje a 2018-as országgyűlési választásokon."

Weith Katalin nem volt vezetője a szcientológia egyháznak, PR tevékenységet végzett az egyházügyi törvény kapcsán. A szimbolikus elnök pozíciót 2009-ben hozta létre a szervezet abból a célból, hogy Weith Katalin politikai szinten tudja képviselni az egyházat 2010-ig. Az elnök sem jogi, sem szervezeti értelemben nem volt vezetője az egyháznak, a szervezet részére külső tevékenységet végzett, ilyen pozíciót az egyház azóta sem alkalmaz.

A "több sajtótermék által kamupártnak tartott KÖSSZ párt miniszterelnök-jelöltje" fordulat megtévesztő, és hamis színben tünteti fel a kérdéses személyt. Weith Katalin nem volt tagja a KÖSSZ pártnak, semmilyen jogi összefüggésbe nem hozható a felvett párttámogatással és annak a visszafizetésével, ez kizárólag a párt felelőssége volt. Weith Katalin 11 jelölttársával együtt a Magunkért Mozgalom civil szervezetet képviselve indulta a választáson. Ennek ellenkezőjét (és a sérelmezett tartalmat) egyik megjelölt forrás sem támasztja alá, személyét nem lehet utólag összemosni olyan magatartással, amelyre ráhatása nem volt, és nem is lehetett.

"Menedzselni kezdte Duncan Shelley (Végh Attila) írót, és megalapította a Brooks Könyvkiadó és Menedzser Irodát."

Duncan Shelley kizárólag írói álnevét használja, a Végh Attila név nem publikus, nem használható nyilvánosan (Végh Attila nem közszereplő).

"2015-től az ELTE Filmtudományi karának mesterszakos hallgatója, ahol 2018-ban államvizsgázott."

Weith Katalin a képzésen diplomát is szerzett, a tájékoztatás így teljes.

"Kell az Összefogás Párt (KÖSSZ) miniszterelnök-jelöltjeként indult: a párt országos listája 2711 szavazatot (0,05%) kapott, így a párttámogatást vissza kellene fizetniük, ám ez még nem történt meg."

A kijelentés megtévesztő természetére vonatkozó érveket fent kifejtettük.


2.

A kérdéses szócikkben forrásként megadott anyagok (Weith Katalin. A filmproducer keringője. La femme. (Hozzáférés: 2017. július 6.), Szőnyi, Szilárd: Pártot alapít és a parlamentbe készül a magyar szcientológusok exelnöke. valasz.hu. [2018. április 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 6.), https://www.youtube.com/watch?v=8_yW84vetTo Heti TV, Pirkadat (Hozzáférés: 2017. augusztus 10.)) közül a La femme-cikk nem érhető el, annak tartalma nem ellenőrizhető, a YouTube videó semmilyen releváns információt a fenti tartalmakkal kapcsolatosan.

A valasz.hu cikk pedig megerősíti azt, hogy Weith Katalin kizárólag PR-tevékenységet végzett az egyház részére (idézet: "Több kis egyház vezetőjével együtt kiálltam és demonstráltam a vallásszabadság mellett. Mivel a szcientológia egyház elhatárolja magát a politikától, ezt tiszteletben tartva döntöttem és felálltam.")


3.

A "Wikipédia:Élő személyek életrajza" című irányelv irányadó rendelkezései és azok alkalmazása a jelen ügyre:

"A cikknek kétségbevonhatatlanul megbízható forrásokon kell alapulnia, különösen ami az illető személyek szakmai tevékenységéhez nem kapcsolódó (magán)életét illeti. Források nélküli vagy forrásokkal gyengén alátámasztott vitatható (negatív, pozitív vagy akár csak megkérdőjelezhető) megállapításokat azonnal el kell távolítani a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is."

A cikk a fentiek szerint nem alapul kétségbevonhatatlanul megbízható forrásokon.

"A szócikknek elfogulatlanul dokumentálnia kell azt, ami megbízható független forrásokban hozzáférhető az érintettről, illetve bizonyos esetben azt, amit az érintett saját magáról tett közzé. Az írás stílusának semlegesnek, tényszerűnek és visszafogottnak kell lennie, elkerülve mind a pozitív, mind a negatív beállítottságú nézőpontot."

A szócikk elfogult, nem semleges, és semmiképpen nem visszafogott, kifejezett negatív beállítottságú (ld. pl. "kamupártnak tartott").

"A szerkesztőknek el kell távolítaniuk minden, élő személyekre vonatkozó vitatható megállapítást, ami nincs kellően alátámasztva, vagy olyan forrásra hivatkozik, ami nem teljesíti a megbízható forrásokra vonatkozó irányelvet, illetve egy forrás feltételezésen alapuló értelmezését adja."

A szócikk a fenti kifejtettek szerint élő személyre vonatkozó vitatható megállapítást tartalmaz.

"Élő személyek életrajzát konzervatív módon és az érintett magánéletét tiszteletben tartva kell megírni."

A cikk nem tartja tiszteletben Weith Katalin magánéletét.

"Az adminisztrátorok, ha források nélküli és vitatható hangnemű életrajzi szócikket találnak, amelynek nincs korábbi, semleges nézőpontú változata, azt azonnal, szavazás nélkül törölhetik."


Kérjük a szócikk törlését.

Mateborbas vita 2023. október 17., 18:51 (CEST)Válasz

Ki az a „kérjük”? Kinek a nevében beszélsz? Itt csak wikipédisták vannak, mindenki egy ember. Az előző megbeszélés hat éve volt. Ha töröltetni szeretnéd, a helyes megoldás az új megbeszélés indítása. Ehhez a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok oldalon találsz útmutatót. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. október 17., 19:02 (CEST)Válasz